Uygulamaları ve hizmetleri sınırlandırarak hem veri tüketimini azaltabilir hem de pil optimizasyonu sağlayabilirsiniz.
Android yüklü birçok farklı Google hizmetleri ve uygulamaları ile birlikte geliyor. Evet, bu uygulamaların çoğu oldukça kullanışlıdır. Ancak, arka planda sistem kaynaklarını tüketmeye devam etmek zorunda olmayanlar. Herhangi bir önlem almadığınız sürece. İsterseniz, Google’ın kendi hizmetlerini veya uygulamalarını basit tekniklerle sınırlayabilir ve Android’de ciddi bir optimizasyon sağlayabilirsiniz.

Tüm Google Hizmetleri Devre Dışı Bırakılabilir mi?
Google’ın en büyük gelir kalemlerinden biri yapay zekadır. Uygulamalar ve makine öğrenimi yoluyla elde edilen kişisel veriler aslında bu yapay zekanın temelidir. Özel bir ROM yüklemeye istekli olmadığınız sürece tüm Google hizmetlerini devre dışı bırakmak imkansızdır. Ancak, bazı hizmetleri hala devre dışı bırakarak sistem kaynaklarını rahatlatabilir ve pil tüketimini en aza indirebilirsiniz. Ayrıca, gizlilik hakkında konuşmak gerekir. Tüm Google uygulamaları sizi bir şekilde takip ediyor. Aslında, bazı hizmetleri pasif olarak ayarlamak da gizlilik avantajı sağlar.

Google Play Servisleri




Birçok kişi Google Play'i yalnızca bir uygulama mağazası olarak tanır. Aslında, yalnızca uygulamaları güncellemek için bu bölüme erişen kişilerin sayısı oldukça yüksektir. Ancak Google Play aslında birçok uygulamanın arka planda doğru şekilde çalışmasına izin veriyor.

Oyun Servisleri Kaldırılabilir mi?
Normal şartlar altında kaldırılamaz. Ancak, kaldırıldıysa F-Droid veya Amazon App Store gibi üçüncü taraf mağazaları olmadan yeni uygulamalar yüklemek mümkün olmayacaktır. Üçüncü taraf mağazaları harika çalışırken, açık kaynaklı F-Droid uygulamalarının seçimi Google’ın gerisinde kalıyor.

Play servislerini devre dışı bırakmak istiyorsanız, Ayarlar / Uygulamalar girmeniz ve Google Play Servisleri'ne dokunmanız gerekir. Daha sonra işlemi ekranın üstündeki Devre Dışı Bırak düğmesiyle tamamlayabilirsiniz. Ancak, elbette, bu ekran üreticiye göre farklılık gösterebilir. Üreticiler bu hizmeti kaldıramayacağınızı önceden bile belirleyebilir.

Oyun Servisleri Kaldırılabilir mi?
Google Play hizmetlerini kullanmak ve kişisel verileri tamamen paylaşmaktan kaçınmak neredeyse imkansızdır. Bunun ötesinde, Play servislerinin veri paylaşımını sınırlayan hiçbir konfigürasyon ayarı yoktur. Google’ın uygulamalarının her biri, paylaştığınız verileri azaltmak için yapılandırılabilir. Normal şartlar altında, Google Play hizmetinin izinleri devre dışı bırakılabilir, ancak bu, uygulamaların performansını olumsuz yönde etkiler. Aslında, birçok uygulama Play servisleriyle uyumludur.

Oyun Hizmetlerinde Pil Tüketimi Nasıl Azaltılır


Google yazılımında en çok tüketilen pillerden biri de Play servisleri. Kullanıcılar güç tüketimini sınırlamak için hesap senkronizasyonunu devre dışı bırakabilir. Ancak, bu seçenek el ile senkronizasyon gerektirir. Ancak, işlemi etkinleştirmek istiyorsanız, Verileri Otomatik Senkronize Etme onayı Ayarlar / Hesaplar bölümünden kaldırıldığında işlem tamamlanır.

Google Asistan ve Google Apps


Google uygulaması arama işlevini gerçekleştirir. Bu aşamada, uygulama birçok cihazda kaldırılamaz. Ancak yine de devre dışı bırakılabilir. İşlemi, Ayarlar / Uygulamalar / Google Uygulamasında Devre Dışı Bırak seçeneğini seçerek tamamlayabilirsiniz.

Veri Paylaşımı Nasıl Kısıtlanır
Uygulamayı başlatarak Google App tarafından paylaşılan verileri sınırlayabilirsiniz. Başlattıktan sonra, yapılandırma menüsünü seçin. Ekranın sol üst köşesinde üç yatay çizgi ile ulaşabilirsiniz. Ardından Ayarlar / Hesaplar ve Gizlilik bölümüne gidin. Daha sonra Google tarafından izlenen verileri inceleyebilirsiniz. Bu, neredeyse tüm çevrimiçi etkinliklerinizi görebileceğiniz Etkinliğim bölümünü de içerir. Neyse ki, bu verilerin çoğunu silebilirsiniz.

Pil Tüketimi Nasıl Azaltılır
Google Asistan'ı kapatmak için, uygulamayı başlatın ve ardından üç yatay çizgiye dokunun ve menü düğmesini tıklayın. Ardından Ayarlar / Google Asistan'ı pasif olarak ayarlayın.

Google Haritalar


Çoğu Android cihaz Google Haritalar'ı kaldıramaz. Bununla birlikte, Ayarlar / Uygulamalar'a gidip Google Haritalar'ı seçerek devre dışı bırakmak mümkündür.



Konum geçmişlerini kapatmak için, Google Haritalar uygulamasını açın ve arayüzün sol üstündeki menü simgesinden Ayarlar'a erişin. Ardından Google Konum Ayarları'nı seçin.

Ardından, Konum Servisleri altında, Google Konum Geçmişi'ni seçin. Buradaki kontrolü kaldırdığınızda, Google artık işlemlerinizi izleyemez.

Bunun için bir de batarya var. Başka bir deyişle, seçeneği devre dışı bırakarak pil tüketimini en aza indirmek de mümkündür. Ayarlar / Konum / Mod'u, ardından Batarya Tasarrufu'nu seçin ve bitirin. GPS konum takibi ile pil tasarrufunu en üst düzeye çıkarın.


Google Takvim


Google Haritalar sizi izleyecek kadar ürpertici değilse, Google Takvim tam olarak ne yaptığınızı bilir. Kaldırılabilir mi? Evet, sınırlı olabilir.

Çoğu üretici, diğer uygulamalarda olduğu gibi Google Takvim’in kaldırılmasına izin vermez. Ancak, Ayarlar / Uygulamalar / Google Takvim / Devre Dışı Bırak seçeneğini seçerek yine de devre dışı bırakabilirsiniz.

Aslında aynı işlem, Ayarlar / Uygulamalar / Google Takvim / İzinler bölümünde Telefon ve Konumları devre dışı bırakarak veri kaydetmenize olanak tanır. Ayrıca, benzer bir yapılandırma pil tüketimi için de geçerlidir. Ayarlar / Hesaplar / Takvim'den manuel senkronizasyonu etkinleştirin, işlemi etkinleştirin ve tamamlayın.

Google Foto


Düzenli olarak fotoğraf çekiyor ve Google Foto’da saklıyorsanız, bu uygulama aslında bir çok işlevsel özellik sunar. Ancak, yine de Ayarlar / Uygulamalar / Fotoğraflar bölümüne gidebilir ve bunları devre dışı bırakabilirsiniz. Veri paylaşımını sınırlandırmak için, veri tüketimini en aza indirmek amacıyla Ayarlar / Yüz Gruplandırma seçeneğini de devre dışı bırakabilirsiniz. Tabii ki, bu aynı zamanda pil tüketimini de etkiler. Ayarlar / Yedekleme ve Senkronizasyon seçeneğinden, Yalnızca Şarj Ediyorken Hücresel Veri Yedekleme altındaki Videoları ve Fotoğrafları yalnızca devre dışı bırakmanız gerekir.

Google Hangouts
Google Hangouts, Allo ve Duo burada olduğu için daha az tüketebilir. Ancak, Ayarlar / Uygulamalar / Google Hangouts'u açıp kapatmak hala mantıklı. Ayrıca, Hangouts'u Ayarlar'daki Ayarlar'da onay kutusundan da temizleyebilirsiniz.

Google Chrome


Android cihazınızdaki varsayılan web tarayıcısı olan Chrome, ziyaret ettiğiniz tüm web sitelerini izler. Ayarları değiştirmek için, Apps / Chrome / Disable'ı açıp alternatifleri açarak uygulamayı devre dışı bırakabilirsiniz.

Ayrıca, Ayarlar / Gizlilik yoluyla raporlamayı da önleyebilir ve veri tüketimini en aza indirmek için veri izlemeyi devre dışı bırakabilirsiniz. Pil tüketimini optimize etmek için farklı bir uygulamaya bakmak da mantıklı gelebilir.

Post a Comment

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

Daha yeni Daha eski