Fay Hattı Nerelerden Geçiyor Sorgulama Hizmeti





Fay hattı evimin altından geçiyor mu? Vatandaşlar tarafından merak şeklinde sorular. İstanbul’da 5,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında, İstanbul’un deprem haritası da sıkça incelenmektedir. Madencilik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) resmi web sitesinde fay hattı sorgulama ekranını açtı.
Bulunduğunuz yere http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anayfa.aspx adresini tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ekranın yanında, Hatalar sekmesini ve Depremler sekmesini görebilirsiniz. Son 24, Son 7 gün ve Son 30 gün şeklindeki kutulara tıklayarak evinizin altından geçen fay hattını görebilirsiniz.

BÜYÜK BİR DEPREM GELEBİLİR
Profesör Ahmet Ercan, “Dün, bugün ve iki gün önce aynı yerde Silivri'nin önünde 4.7 ve 5.8 deprem kabuğunu kırmaya yetecek kadar güç sağlamıyor. Ama diyor ki you Seni uyarıyorum. Daha büyük bir deprem yapacağım. 'Bu gücün toplanması hesaplamalarıma göre 20-25 yıl arasında olabilir. ”
Ercan, “İki kol var. Bunlardan biri doğuda İstanbul şubesi ve batıda Tekirdağ şubesidir. Bu, Tekirdağ şubesinin odak noktası olan her iki depremde de meydana geldi. İstanbul şubesi neden sessiz? Bunun temel nedeni, buradaki zemin yapısının daha üniform olmasıdır. Ergene Havzasını temsil eden, Trakya'yı temsil eden Tekirdağ şubesi daha kırılgandır. Bu nedenle, o bölgedeki hem depremler hem de küçük orta ölçekli depremler daha çok duyulmaktadır. Yavaş atın tekmeleyeceğine dair bir söz var. İstanbul şubesinin sessizliği, burada deprem olmayacağı anlamına gelmez. Burada bir kilitlenme var. Büyük bir depremin gerçekleşmesi için 6 milyar gigatonun kırılma direncini kırması gerekiyor. Bu kırılma direncini kırmak için deprem büyüklüğünün 7,2'ye yükselmesi gerekir. Başka bir deyişle dün, bugün ve iki gün önce Silivri'nin önündeki aynı yerde 4.7 ve 5.8 deprem kabuğunu kırmaya yetecek kadar güç sağlamıyor. Ama diyor ki you Seni uyarıyorum. Daha büyük bir deprem yapacağım. “Şu anda 6 milyar gigatonluk güç. Bunların toplanması, hesaplamalarıma göre 20-25 yıl içinde de toplanabiliyor. Ama sana deprem olacağını söylemiştim. Daha büyük bir deprem olacağını söylemek zor. Çünkü yerde ne kadar gerginlik olduğunu bilmiyoruz. Beklentim ise 0,1 puan artabilir. Yer gerilir ve şimdi kükrer. Her depremden sonra büyük bir deprem olduğunu söyleyemeyiz. ”

Post a Comment

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

Daha yeni Daha eski