Depremde Telefonların Kullanılır Kalması İçin Ne Yapılmalı





İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü. Ertuğrul Karaçuha, telefon görüşmeleri gibi depremler kriz anlarında tercih edilmek yerine tercih edilmeli, 'Mesajlaşma ağ trafiğiyle iletiliyor ve ağlarda ses kanalları kullanılıyor. Bu, kriz zamanlarında sesli görüşme yapmak isteyen kamu kurum ve kuruluşlarına olanak sağlar. ' dedim.

Telefonunuzun bir depremde erişilebilir olmasını istiyorsanız
Dün İstanbul’da meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında telefon şebekelerinde sorunlar yaşanmaya başlandı ve birçok kullanıcı sesli arama yapamadı.


Konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Profesör. Ertuğrul Karaçuha, deprem sonrası ağlarda problemin ana nedeni, aynı anda çok sayıda kullanıcı için çağrı yapmasını söyledi.

Deprem sırasında elektrik kesintisi yaşanmış bazı elektrik santrallerinde meydana gelen sarsıntı nedeniyle ya da kendi kendini kapatmış olan sistemlerin Karaçuha'ya geçişi olmuş olabilir, "Bu durumlar meydana gelmesi muhtemel ama düşük olasılık. Depremden sonra ağ problemi, herkes yapmaya çalışıyor Ses aynı anda arar. " dedi.

Karaçuha, WhatsApp üzerinden yapılan sesli aramalarla ilgili sorun yaşamaya rağmen, iletişimin sağlandığına dikkat çekti:

"Ağlarda ses, veri gibi farklı kanallar var. WhatsApp aracılığıyla sağlanan iletişim, ses kanalından farklı bir kanalda gerçekleşiyor. Bu nedenle, ağ, sesli aramalarda sorunlar varken WhatsApp ile iletişim kurarak kaldırabilir. Telefon Deprem gibi kriz durumlarında gerekmedikçe çağrı yapılmamalıdır, mesajlaşma ile iletilirse, şebekede trafik olmaz ve şebekede ses kanalı kullanılacaktır, bu da ihtiyaç duyulan kamu kurum ve kuruluşlarını mümkün kılar. kriz zamanlarında sesli görüşmeler yapmak.

"Hiçbir ağ bu dünyadaki TRAFİKİ ÇIKARAMAZ"

Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, dünyadaki hiçbir ülkenin kriz zamanlarında yüksek talebi karşılayabilecek bir telefon şebekesi altyapısı bulunmadığını ve aşağıdaki değerlendirmeleri yaptığını vurguladı:


"Bir deprem durumunda iletişimin kesilmesinin ana nedeni şu şekilde açıklanabilir: İstanbul'daki herkes arabayı Boğaziçi köprüsüne götürürse, arabanın köprüyü geçmesi mümkün değildir. Sistem, iletişim sistemlerinde trafikteki artış nedeniyle askıda kalıyor Dünyadaki hiçbir ağ bu tür trafiği kaldıramaz. Herkesin aynı anda sesli arama yaptığı bir durumda, sistem çalışır durumdadır, bu da ağ kurulum maliyetlerini artırır 10 Hiçbir ülkede böyle bir altyapı yok ”dedi.

Kaynak: AA

Post a Comment

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

Daha yeni Daha eski