Üniversiteye Girişte YKS Dönemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Üniversiteye Girişte YKS Dönemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler


YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, basın konferansında milyonlarca kişinin beklediği üniversiteye girişte uygulanacak yeni sınav sisteminin ayrıntılarını verdi. Eski sistem hakkındaki eleştirilerini dile getiren Saraç, yeni test sistemiyle adayın stresinin azalacağını ve MEB müfredatının öneminin artacağını söyledi. İşte 12 sorudaki Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hakkında bilmeniz gerekenler ...

YENİ SINAV SİSTEMİ NASIL OLACAK VE ÖNCEKİ SİSTEMDEN FARKLARI

 Mevcut Yüksek Öğrenim Giriş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sistemleri arasında üç aylık bir fark var. Adaylar Mart ayında YGS'ye girdiler ve daha sonra lisans seçimlerini Haziran ayında yapmak için 5 ayrı oturumda LYS sınavlarına girdiler. Yeni sistemin en büyük farkı burada kendini gösterir.Yeni sınav sistemi, YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM, YÖK, üniversite giriş sınavıYEK Başkanı Yekta Saraç tarafından açıklanan sisteme göre, ilk oturum ve ikinci oturum Haziran'da ve aynı gün yapılacaktır.Yeni sınav sistemi, YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM, YÖK, üniversite giriş sınavıAdaylar, ilk oturuma Haziran ayının cumartesi günü, ikinci oturumda ise öğle yemeğinden sonra katılacaktır. İlk iki seanstan sonra pazar günü sadece yabancı dil sınavı yapılacaktır. Bir diğer önemli ayrıntı, ilk oturumun 2 yıllık geçerliğidir. Yeni sınav bu saatten itibaren uygulanmaya başlandı.

SINAVDAKİ SORU SAYISI


Yeni sınav sistemi, YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM, YÖK, üniversite giriş sınavıÜniversite için hazırlanan adaylar, YGS'de Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Bilim dallarında 160 sorudan oluşan bir testten sorumluydu. Yeni testin ilk oturumunda sadece 80 soru olacak. LYS'nin yerini alacak ikinci oturumda, Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Bilim testleri için 40 soru var. Yabancı dil sınavına girecek adaylara 80 soru sorulur.

BİRİNCİ OTURUMUN YAPILMA ŞEKLİ

Yeni sınav sistemi, YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM, YÖK, üniversite giriş sınavıYGS'yi değiştiren ilk oturuma Temel Yeterlik Testi (TYT) denir. Ancak ilk oturumlar arasındaki en büyük fark adayın sorumlu olduğu soru sayısı ve bölümleridir. YGS'de adaylar Türk, Matematik, Sosyal Bilimler ve Bilimden sorumlu tutuldu. TYT'de 40 Türkçe ve 40 Temel Matematik sorusu olacak. YÖK Başkanı Saraç, bu testin adayların temel becerilerini ölçmek üzere tasarlandığını söyledi.
 
Bir bakıma, Matematik-1 ve Türkçe-1'den oluşan bir test hazırlandı. Adaylar seçim yapmazlarsa, ilk oturumdan aldıkları puanlar önümüzdeki yıl geçerli sayılacaktır. İlk oturumdan 150 puandan fazla olan adaylar, lisans öncesi programlardan birini seçebileceklerdir. Bir lisans başvurusunda bulunmak isteyen adaylar 180 puan almalıdır.

2 YILLIK GEÇERLİ OLMA UYGULAMASI NASIL İŞLEYECEK?

Yeni sınav sistemi, YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM, YÖK, üniversite giriş sınavıYeni sınav sistemi ile üniversite hazırlık sürecindeki en büyük değişikliklerden biri de, herhangi bir yıldaki puanınızın ertesi yıl için geçerli olmasıdır. Adaylar, TYT'den 200'ün üstünde puan alan ve bu puanı tercih etmezlerse ertesi yıl kullanabilecektir. Burada altı çizilmesi gereken nokta, bu başvurunun bir yükümlülük değil bir seçenek olmasıdır.Yeni sınav sistemi, YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM, YÖK, üniversite giriş sınavıÖrneğin; 2018 yılında Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) giren aday ilk aşamada 200 puan alırsa, 2019 yılında ilk oturuma tekrar girmeden yalnızca 2. oturum sınavına girebilir. Aday, iki yılda istediği noktalardan biri. Diğer bir deyişle, 2018'deki adayın puanı 2019'da elde ettiğiniz sonucun üzerindeyse, seçiminizi yaparken bir önceki yılın ilk oturum puanını kullanabileceksiniz.

İKİNCİ OTURUMUN YAPILMA ŞEKLİ NASIL OLACAK?

Yeni sınav sistemi, YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM, YÖK, üniversite giriş sınavıLYS sisteminde dört farklı günde yapılan sınavlar, yeni sistemde bir güne indirilir (yabancı dil sınavı hariç). Öğle yemeğinden sonra Haziran'da bir Cumartesi günü Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Bilim ve Matematik test edilecektir. Her testte 40 soru olacak.

SINAV SÜRELERİ NE KADAR OLACAK?


Sınavların soru sayılarını açıklayan YÖK Yönetim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, sınav döneminin henüz belirlenmediğini söyledi. YGS-LYS sistemi test türüne göre bir fark gösterir, ancak bir soru 1.5 - 1.7 dakika düşer. YGS-LYS'den önce yapılan OSS'de soru başına 1 dakika verilmiştir. Saraç, gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra, ileride açıklanacak sınav dönemleri belirleneceğini söyledi.YÖK Başkanı, öğle yemeği arasında uzman önerisinden bahsettikten sonra "Oturumlar arası mola veriyoruz ve tek bir sınav olarak değerlendirilmeli, puan tek bir sınavla hesaplanacak" dedi.
Eğitim uzmanı Burak Kalanç, saha testlerinin süresinin 2006-2009 yılına benzer olduğunu belirtti. Bu sistemde adaylara 160 kitapçık verilse bile, sınav süresi sadece 80 sorunun çözümü için düzenlenmiştir.

ADAYLARIN GİRECEKLERİ SINAVLAR

Yeni sınav sistemi, YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM, YÖK, üniversite giriş sınavıTıpkı YGS-LYS sisteminde olduğu gibi, adaylar da YKS sisteminde istediklerini test edebilecek. Buradaki en büyük ayrıntı, muayenelerin ayrı ayrı mı yoksa bir bütün olarak mı yapılacağıdır. Büyük olasılıkla, YOK ve OSYM, sınavların giriş ve çıkışlarında dikkati dağarcığı azaltmak için her bir test için farklı bir zaman belirleyecek ve bu sınavlar arasında kısa ara verecektir.Yeni sınav sistemi, YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM, YÖK, üniversite giriş sınavıTemel olarak adaylar Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya ve Sosyal Bilimler sınavlarından, Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya ve Matematik sınavlarından eşit ağırlığa sahip adaylardan sınavlara, sayısal sınavlara adaylar ise Matematik ve Bilim sınavlarına gireceklerdir. Bununla birlikte, adaylar kendi sınavları dışında başka sınavlara girebilir. Yani eğer bir aday tüm soruları çözmek istiyorsa.

PUANLARIN HESAPLANMA METODU

Yeni sınav sistemi, YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM, YÖK, üniversite giriş sınavıAdayların yeni sistemle yerleştirme puanı hesaplanırken, ilk oturum nedeniyle Türk ve Temel Matematiğin önemi artar. Lisans yerleşiminde kullanılacak her türde puan, ilk oturum ağırlığı yüzde 40 olacaktır. Diğer yüzde 60, adayın seçeceği bölüme göre değişecek.Yeni sınav sistemi, YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM, YÖK, üniversite giriş sınavıSözlü bölümler için puanlama TYT'nin yüzde 40'ı Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya ve Sosyal Bilimler testlerinin yüzde 60'ı; Eşit Ağırlık bölümleri için, TYT'nin yüzde 40'ı Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya ve Matematik testlerinin yüzde 60'ı; Sayısal bölümler için FTE'nin yüzde 40'ı; Matematik ve Fen sınavlarının yüzde 60'ı; Yabancı dil bölümleri için TYT'nin yüzde 40'ı; Yabancı dil sınavının yüzde 60'ı dayanacak.

ADAYLARIN TERCİH AŞAMASI


Yeni sınav sistemi, YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM, YÖK, üniversite giriş sınavıYGS-LYS sistemi ile adaylar için 18 farklı puan türü hesaplandı. YÖK bu sistemi ilk defa ilan ettiğinde, puan türündeki farkın lisans bölümlerinin ihtiyaçlarına göre düzenlendiğini ifade ederek 18 farklı savunma yapıldı. YKS sisteminde skor türleri 5'e düşürülür. Yani, MF-1/2/3 gibi skorcular skorlarını MF'ye yerleştirebilirler (adı sayısal olabilir). Aynı şey Sözlü ve Eşit Ağırlık bölümleri için de geçerlidir.

LİSANS EĞİTİMİ İÇİN 180 PUAN ŞARTI

Yeni sınav sistemi, YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM, YÖK, üniversite giriş sınavıAdayların önlisans tercihleri ​​için ilk oturumdan en az 150 puan almaları gerekir. 180'den fazla puan alan adaylar lisans programlarını seçebileceklerdir.

SINAVA GİRECEKLER NASIL HAZIRLANMALI?

Yeni sınav sistemi, YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM, YÖK, üniversite giriş sınavıYEC Yönetim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, yeni sistemdeki adayların çalışma düzenlemelerinde test hazırlığına radikal değişiklikler yapılması gerekmeyeceklerini belirtti.

SINAV ÜCRETİ KONUSU

Yeni sınav sistemi, YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM, YÖK, üniversite giriş sınavı
Üniversite sınav sistemini değiştiren milyonlarca adayın akla gelen bir diğer soru, sınav için ödenmesi gereken harçlar. Saraç, sınav ücretiyle ilgili bir sorundaysa, "Tek bir başvuru tek bir başvuru ücreti olacak" yanıtını verdi.Yeni sınav sistemi, YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, ÖSYM, YÖK, üniversite giriş sınavı
Olası adaylar, bir sonraki oturumlar için ayrı bir ücret ödeyecek, ardından sabah oturumunda ayrı bir ücret ödeyeceklerdir. İkinci oturumda sınav başına ücret LYS'de olduğu gibi yapılabilir. Yani, aday sınav kadar para verebilir.

Post a Comment

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

Daha yeni Daha eski