Ekranı Çatlayan ya da Dokunmatiği Bozulan Akıllı Telefon Nasıl Kullanılabilir



Herhangi bir sebepten dolayı telefonunuzu düşürebilirsiniz. Bu durumda telefon ekranı çatlayabilir ya da telefonun dokunmatik özellik kazanmasını sağlayan camı hasar görebilir. Bugünkü makalemde böylesi bir durum ile karşılaşmanız durumunda (umarım karşılaşmazsınız) servise gitmeden önce neler yapabilirsiniz konusuna değineceğim.

1. İlk önce telefonun dokunmatik özellik kazanmasını sağlayan camın gerçekten kırılıp kırılmadığının anlaşılması gerekiyor. Bunun için telefonu yeniden başlatmanız gerekmekte. Bu şekilde telefonda donanımsal olarak değil de yazılımsal bir hata sonucu ekran kilitlenmesi varsa anlaşılabilir. Çünkü telefon yeniden başlatılınca arka planda çalışmakta olan tüm servisler sıfırlanmış olur.

2. Güvenli moda ön yükleme yapmanız gerekir. Bu şekilde telefona sonradan kurulan uygulamalar başlatılmadan telefonun açılması sağlanır. Güvenli moda girebilmek için telefonun güç butonunu basılı tutup beklemeniz ve ardından ekrana gelen seçeneklerden “telefonu güvenli moda aç” seçeneğini seçmeniz gerekiyor. (bazı modellerde bu uygula yöntemi değişebilir bunun için başka bir telefon veya bilgisayarda googlede xxx modelini güvenli moda açma araması yapabilirsiniz)

3. Google play store kullanarak ekranı test edebilen bir uygulama kullanabilirsiniz. Ücretsiz olarak sunulan Display tester uygulaması oldukça başarılıdır. Bu uygulama ekrandaki ölü pikselleri ve ekranın yanıp düzgün kontrat veremeyen kısımlarını belirleyebiliyor. (Ekranı bozulma ihtimali olan telefona uygulama yüklemek için bilgisayardan usb kablosuyla apk yükleyebilirsiniz). Display tester indirme linki 

4. Telefonda ekran koruyucu varsa çıkarmalısınız çünkü bu korumalar dokunma sinyalleri ile panel arasındaki iletişimi engelleyebilir.

5. Eğer telefonun ekranı kısmi olarak çalışıyorsa yine bir uygulama kullanarak ekranın gecikme süresini arttırmanız mümkündür. Uygulamanın adı touchscreen repair. Uygulama telefon modellerine bağlı olarak farklı seçenekler çıkabilir. Touchscreen repair indirme linki

6. Bazı telefonlarda ses kullanarak ya da yüz hareketleriyle kontrol imkanı bulunmakta. Telefona uygulama yüklemeniz gerekiyorsa google play store’nin web arayüzü kullanılarak yükleme yapılabilir.

7. Eğer telefonda ekran sorunu yüzünden bir işlem yapmanız mümkün değilse bu durumda USB OTG Kablo aracılığı ile telefona klavye ya da fare bağlamanızı öneririm. Bu işlem oldukça basittir.

Eğer yukarıda belirtilen işlemlerden hiçbirini yapamıyorsanız maalesef size servise gitmekten başka bir çözüm öneremiyorum






Post a Comment

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

Daha yeni Daha eski