nasıl-ders-calışmalıyım



Eğitim Rehberliği genellikle üretken çalışma teknikleri, sınav kaygısı ile başa çıkma gibi eğitimle ilgili sorunları kapsar, ancak ebeveyn tutumları ve öğretmen tutumları gibi sosyal bir yönü vardır, ancak eğitim etkisinin ağırlığı nedeniyle burada ele alınmaktadır. Etkili çalışma 
ise bu, psikolojik ve sosyal olarak uygun bir ortamda, önceden hazırlanmış bir plan içerisinde psiko-fiziksel enerjiye odaklanarak yapılan bir çalışmadır. Bu nedenle birinci derece yazılı veya görsel bilgi ilk elden alınır ve daha sonra bilgiler kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe aktarılır ve bu bilgiler uygulanır. Burada kısaca verimli ders çalışmak için gerekenler konusuna değinilecektir.


Veri̇mli̇ Çalişma Tekni̇kleri̇ Nelerdi̇r?


1- Bir Amaç Belirleyin

Her çalışma bir amaca yönelik olmalıdır. Bu hedefler bir problemin çözümünü öğrenmek, bir metindeki ana fikri bulmak, vb. Onları iyi tanımlayarak çalışmaya başlayanlar, bu yakın hedeflere ulaşmak için sınıfı geçme, okulu geçme ve sınavı geçme şeklinde özetlenen geniş hedeflerine de ulaşırlar. Hiçbir rüzgarın geminin hedefi olmadan ilerlemesine yardımcı olmayacağını unutmayın.


2- Çalışmanızı Planlayın

Hedefler oluşturmak ve planlar yapmak, yolculuktaki önemli adımlardır. Ancak, uygulama aşamasında iç ve dış çalışmamı engelleyebilecek nedenleri tahmin etmek ve bunlarla başa çıkmak için bir iç disiplin ve verimli ders çalışmak için program yapmak, geliştirmek önemlidir. Hayatımızın sorumluluğunu tesadüflere bırakırsak, işimizi ve başarımızı engelleyebilecek birçok nedenimiz olacaktır. Verdiğimiz kararları uygularken çabalarımızı engelleyerek hedeflerimize müdahale edebilecek her türlü duygu, düşünce ve davranışı kontrol etmenin elimizde olduğunu unutmayalım. "nasıl", "ne zaman" ve "nerede" nerede çalışacağına karar vermek anlamına gelir. Plan türlerine gelince;

Dönem Planı: Dönem planı için bir zaman çizelgesi kullanılabilir ve öğrencinin göreceği bir yere asılabilir. Akademik dönem için tarihleri ​​gösteren bu takvim sınavları, ödev tarihlerini, toplantıları ve kişinin ihtiyaç duyduğu durumları içermelidir. Böylece birey gelecekte ne yapması gerektiğini bilir ve sınava hazırlanmak ve ödev hazırlamak gibi yükümlülüklerin çakışmasını önler, baskı ve karışıklık oluşumunu engeller.

Haftalık Program: Tüm görevleri bir hafta boyunca planlamaya hazırlanmıştır. Sınava hazırlanma, ders kitabını okuma, arkadaşlarla çalışma ve toplantı gibi etkinlikler için zaman harcanır. Haftalık plan esnek olmalı ve çok şey yapmayı planlamalıdır. Yeterli değilse, planlananlar gerçekleşmeyecektir. Birkaç şeyi kötü yapmaktan daha iyi yapmak daha yararlıdır. Haftalık planı gerçekçi hale getirmek için uygulama sonrasında gözden geçirilir ve değerlendirilir. Etkin ders çalışmak için plan takip edilmelidir. En iyi plan bile takip edilmezse yararlı olamaz. Plan, bireyin hayatı için uygun olana kadar incelenmelidir.

Günlük Plan:

· Uyku zamanı
· Kahvaltının bitiş zamanı
· Okulun varış zamanı
· Yemek molası
· Öğrenme zamanı
· Rekreasyon, gezi, spor, TV. izleme, arkadaşlarla birlikte olmak için belirlenen zaman.
· Tahsis edilen zamanlar
· Ödev dönemleri
· Uyku zamanı


Planı Bozan Faktörler

  • Televizyon Bağımlılığı
  • Spor bağımlılığı
  •  Kırılamayan arkadaşlar
  •  Ailen
  • Çalışamamak
  •  Misafirleriniz


3- Zamanı etkili bir şekilde değerlendirin

Öğrenciler fiziksel, zihinsel, duygusal yapıları, ilgi alanları ve yetenekleri bakımından farklılık gösterir. Başka bir öğrenci, bir öğrencinin isteyerek çalıştığı ve hemen öğrendiği bir dersi zorlukla öğrenebilir. Başka bir öğrenci çabuk yorulabilir veya çalışmak istemeyebilir. Bu nedenle ders çalışma tüyoları bir ders veya konu için ayrılacak süre gibi faktörlerin öğrenciden öğrenciye değişebileceği unutulmadan uygulanmalıdır. Her öğrenci zamanı kendi ayarına göre ayarlamalıdır. Bir saat çalıştıktan sonra, 5-10 dakika dinlenmek bir araya getirilir. Bu şekilde verimli ders çalışmak mümkün olur.1 saatlik çalışma sonunda dağıtılan dikkat ve azalan verimlilik geri kazanılır. Çünkü zamanını geri getiremezsin. İşinizden yeterli verimi almak için dengeli ve düzenli bir diyet yemelisiniz.


4- Verimliliğinizi engelleyen faktörleri ortadan kaldırın

Asla ve asla sizin için olumsuz olabilecek hiçbir şeye izin vermeyin. Çalışmaya başlamadan önce, yorgunluk, uykusuzluk, ağrı, ağrı hissi, korku, öfke, aşırı endişe, aşırı heyecan, anksiyete, açlık, aşırı tokluk, aile sorunları, normalin üstünde ve altında fiziksel koşullar (çok sıcak, çok soğuk) acele, alet ve ekipman eksikliği gibi faktörlerin mümkün olduğunca kaldırılması gerekir. Mükemmelliğin ardında Korku yatar, Korkularınızı İnsan olduğunuzu hatırlamaya teşvik edin.Düzenli ders çalışma nasıl olur konusunda hem bir yönteminiz olur hem de daha mutlu ve daha etkili bir kişi olursunuz.

5- Çalışma Ortamınızı Seçin

Lütfen bunu not al; dağınık oda = dağınık zihin. Ve çalışırken aynı ortamı tercih etmeye çalışın. Aynı yerde çalışmak, daha kısa sürede çalışmaya adapte olmanızı sağlar. Bir masan var. Sadece çalışmak için o masada oturuyormuş gibi hissetmelisin. İş yeri seçimi çok önemlidir. İşyeri düzenli, olabildiğince basit, istikrarlı ve sakin olmalı, ışık ve ısı gibi fiziksel problemler çözülmelidir. Verimli ders çalışmak için ne yapılmalı sorusuna cevaptir bunlar. Mümkünse, boş bir duvara bakacak şekilde düzenli olarak dikkatinizi dağıtacak nesnelerin olmadığı basit bir odada çalışsanız iyi olur.


6- Çalışırken aynı anda birden fazla iş yapmayın

Tv izlemek, müzik dinlemek. Birlikte iki şey yapmaya çalışanlar, el ele göz terimini tanımlar. Dikkat bölündükçe kalite kaybedilir. Ders çalışmasına odaklanmak onunla yalnız kalmayı gerektirir. Sadık bir aşık olun. Ve çalışma süreniz gözlerinizin bir şey görmesine izin vermiyor, kulağınız başka bir şey duyuyor.





7- Not alın

Verimli ders çalışmak nedir sorusunun en iyi cevaplarından biri not almaktır. Not alırken;

  • Açıklananlar öğretmenin ağzından yazılmamalı, anlaşıldığı gibi yazılmalıdır.
  • Konunun ana fikri ve anlamı açıklanana kadar bekleyin.
  • Çoğu zaman yazmaya değil, dinlemeye, fikirleri anlamaya çalışılarak harcanmalıdır.
  • Konu; grafik, şekil, istatistik vb. Bilgilere dayanıyorsa, notlara dahil edilmelidir.
  • Önemli fikir ve paragrafları tam olarak yazmakta fayda vardır.
  • Düzenli ve okunaklı yazılara önem verilmelidir. Her şeyden önce, bir el yazması yapmanın ve daha sonra bir açıklığa çekmenin bir yolu olmalıdır.


8- Diğer Kaynaklardan Yararlanma

Öğrenci herhangi bir konunun öğrenilmesinde yazılı medyaya ne kadar çok başvurursa, onun öğrenme ilgisi ve zihinsel yetenekleri o kadar artar o zaman ders çalışma için bu yoldan yararlanalım. Grafik grafikler, haritalar ve resimler, basılı öğrenme araçlarından yararlanmada özellikle önemlidir. Sayfalarda anlatılan bilgileri birlikte ve toplu olarak vererek konuyu anlamaya yardımcı olurlar. 


9- Etkili ve Verimli Okuma

Okuma, öğrenmenin en temel yoludur. Hızlı öğrenme, öğrenmede önemlidir ve gereklidir. Hızlı okuma ile her iki okuma daha iyi anlaşılır ve zaman kazanılır. Lise öğrencileri için okuma hızı yaklaşık 200 - 250 kelimedir. Bu hız okunan metnin doğasına ve okumanın amacına göre ayarlanmalıdır. Zaman geçirmek için bir hikaye veya roman okurken, okuma hızı oldukça yüksek olabilir. Ancak özet yorumlar yapmak ve yorum yapmak için okuma yapılırsa okuma hızı yavaş olmalıdır. Hızlı okumanın en önemli yolu sessiz okumadır. Sessiz okuma hızı arttırır ve anlaşılmasını kolaylaştırır. Sessiz okuma, dudakları hareket ettirmeden, kafayı sallamadan ve sadece gözü takip etmeden okumaktır. Hızlı ve anlamlı okuma becerileri kazanmak için bol miktarda okuma faaliyeti yapılmalıdır. İlk olarak, gazete, hikaye ve roman gibi şeylerle başlamalı ve boş zamanları okuyarak değerlendirme alışkanlığı kazanmalısınız.


10- Tekrar yaparak unutmayı önleyin

Öğrenmeler zaman içinde unutulabilir. Unutmayı önlemenin iki yolu vardır. Bunlardan biri, öğrenilen bilgileri uygun şekilde kullanmak, diğeri ise aralıklı olarak tekrarlamaktır. Öğrenciler öğrendiklerini kullandıklarında çalıştıklarını görecek ve yeni bilgiler öğrenmek için motive olacaklardır.Çok ders çalışmak yerine aralıklı tekrarları yapmak, öğrendiklerini hatırlarken istedikleri zaman sınavlara hazır olacaklardır. Böylece bilimsel ders çalışma teknikleri uygulamış olursunuz.



Hatırlamanın üç altın kuralı vardır.

1- Çalışma Oturumu 20-40 dakikadır ve bu sürenin sonunda hatırlanması gereken hususlar test edilmelidir.

2- 20-40 dakikalık çalışma ve on dakikalık tekrarlama, 10 dakikalık dinlenme izlenmelidir.

3- Dinlenme sırasında kendinize bir ödül verin, çünkü bunu hak ediyorsunuz.


Post a Comment

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

Daha yeni Daha eski