Mobil İnternetinizinden Tasarruf Sağlayacak Ayarlar





Mobil İnternetinizinden Tasarruf Sağlayacak Ayarlar

4.5G'nin ülkemize gelmesiyle beraber operatörlerin de web paketlerini yenileyeceklerini, daha çok kotalı paket çeşitleri sunacaklarını düşünüyorduk fakat getirilen paketler dikkatli olmayan kullanımda hem çabucak bitebilecek seviyede hem de çok pahalı. O zaman nihai kullanıcı olarak fazla yüksek faturalarla karşılaşmak amaçlı internet veri tasarrufuna ilişkili olarak yapmanız gerekenleri anlatacağız.

Nisan ayı içinde kullanıma açılan, artık belli başlı noktalarda fazla hızlı gezinmeyi sunan 4.5G ile beraber web paketleri beklendiği üzere fazla yüksek kotalarla karşımıza çıkmadı ve anında her cihazın internete ilişkili olması gerekli olan bir dönemde çok eksik kaldılar. Dikkat edilmediğinde paket aşımı yaşatması; sonucu olarak da fatura artışı olabiliyor. Biz de bu blog yazımızda, düşük kotalı web paketleri olan kullanıcılara yönelik fatura şoku yaşamamak amaçlı cihazlarında yapılması gerekli olan ayarları söyleyeceğiz.



Mobil veri kontrolünü sağlamanın en iyi yöntemi veri kullanımını ani olarak izlemek. iOS'un dahili veri takip edicii uygulaması yardımıyla dönemsel olarak hücresel veri tüketimini görebilmenin yanında her bir uygulamanın harcadığı veri miktarını görmek mümkün olmakta. Fakat Ayarlar -Hücresel altından ulaşabileceğiniz ayrıntılar otomatik olarak sıfırlanmıyor; fatura dönemi istatistikleri el ile sıfırlamanız gerekmektedir. Her defasında bu menüye girip bakmanın hariç operatörlerin bizzat online işlemler uygulamalarından da taşınabilir veri tüketiminizi takip edebilmeniz. Android Işletim Sistemi kullanıcısıysanız Ayarlar > Veri kulanım miktarı yolunda uygulamaların veri tüketimini görebilmenin yanında veri kullanımına sınırlama getirebilir, belirlediğiniz kotada dikkat almayı seçebilirsiniz. Şayet operatör sunuyorsa online işlemler uygulaması widgetını ekranınıza taşımak takip tarafından kolaylık sağlayacaktır.

iPhona yüklediğiniz her bir uygulamanın taşınabilir veri erişimini isteğinize yönelik ayarlama şansınız var. Yalnızca ev içinde kullanmakta olduğunuz uygulamaların  dışarı çıktığınızda mecburen kullanmadığınız uygulamaların taşınabilir veriye erişimini kısıtlamak amaçlı Ayarlar altında listelenen uygulamalardan rastgele birine girip Hücresel Veri'yi kapalı konuma getiriyorsunuz. Ayarlar > Hücresel yolunda listelenen uygulamaları kapatmakla da benzer şeyi yapmış oluyorsunuz. Bu biçimde mobil internetiniz etkili iken o uygulamayı hiçbir biçimde kullanamıyorsunuz. Android Işletim Sistemi tarafında da Ayarlar-Veri Tüketimi altında listelenen uygulamalara dokunup Arka tasarı verilerini kısıtlayı açarak uygulamanın yalnızca WiFi etkili iken açılmasını sağlayabilirsiniz. Itinalı olarak güncellenen oyunlar, video izleme platformları, bulut depolama uygulamalarının bu yöntemle veri tüketimini kısıtlatmanız olası.

 

Gün içinde fazlaca kullanmakta olduğunuz sosyal paylaşım ağı uygulamalarının ayarlarına göz atmanız gerekmektedir. Facebook, Instagram, Twitter, YouTube benzeri bolca videoların paylaşıldığı uygulamalarda veri tüketimini azaltmak amaçlı koyulmuş seçenekler yer alıyor. Facebook'ta (Ayarlar-Hesap Ayarları saldırı Video Klipler ve Fotoğraflar -Video Ayarları altında) yalnızca WiFi bağlantılarında videoların otomatik oynatılmasını seçme imkanınız var. Twitter'da Ayarlar-Veri altında videoları otomatik oynatmayı sadece WiFi kullan yaparak süre akışınızda birdenbire çıkan videoların otomatik oynamasını durdurabiliyorsunuz. Instagram'da yapabileceğiniz ayar Seçenekler menüsünde Ayarlar altında Hücresel Veri Kullanımını Daha az veri kullan-ı açıyorsunuz. YouTube'da yapmanız gerekli olan ayar Sadece kablosuzda HD-yi açmak.


Telefonunuza mp3 depolamaktansa Apple Music, Spotify benzeri hem çevrimiçi hem de çevrimdışı fazla yüksek kalitede müzik dinleme fırsatı tanıyan platformları tercih ediyorsanız müziklerinizi direk cihazınıza indirmek dışarısında yapmanız gerekli olan çalma kalitesini düşürmek. Hem Bir Apple Music, hem bir de Spotify'da (en meşhurları şunlar olduğundan misal gösterdim) Hücresel veri etkili iken çalma kalitesini ayarlama şuanki. Fazla Yüksek kaliteyi normal olarak ayarlayarak belki dinleme kalitenizden belli bir süre ödün verirseniz fakat paketinizden daha az harcamış olursunuz.


iOS'un varsayılan web tarayıcısı Safari'nin ayarlarında taşınabilir veri tüketimini azaltacak bir seçenek bulunmadığı için Opera Mini browser, Google Chrome benzeri veri tasarrufu sağlayan tarayıcıları seçmeniz önerilir. Gezdiğiniz web sayfalarını belli oranda sıkıştırarak taşınabilir veriyi tasarruflu biçimde kullanılabilen tarayıcılardan Opera Mini videoları verilerini de sıkıştırması tarafından tavsiye ederiz.

Arka plan uygulama yenileme seçeneğini kapalı tutmanızın hem pil hem de taşınabilir veri tüketimine olumlu katkısı var. Sık kullanmakta olduğunuz uygulamaların arka planda otomatik yenilenmesi girdiğiniz anda bekletme yapmadan içerikleri göstermesi tabii ki iyi fakat burada listelenen uygulamalara bakmanızda fayda var. Sıkça kullanmadıklarınız varsa bu özelliği kapatmanız fazla olmasa da veri tasarrufu sağlatacaktır.


Mobil veri tüketimini azaltmak amaçlı yapabileceğiniz bir şey de internet erişim hızınızı düşürmek. Bulunduğunuz konuma yönelik zaten iPhone'unuz bu işlemi otomatik olarak yapacaktır fakat fazla yüksek hıza ihtiyaç duymadığınız zaman 4.5G'den 3G'ye 3G'den 2G'ye geçme durumlarında hızı düşürmenizde fayda var. Ayarlar -Hücresel Veri Alternatifleri -Ses ve Veri altında LTE, 3G ve 2G alternatifleri karşınıza çıkacaktır. Android Işletim Sistemi telefonda bu ayar Taşınabilir Veri-Şebeke Modu altındadır.

Post a Comment

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

Daha yeni Daha eski