Akıllı Telefon İle Daha İyi Fotoğraflar Çekmenin Yolları





Akıllı Telefon İle Daha İyi Fotoğraflar Çekmenin Yolları

Akıllı telefonlarımızı elimizden düşürmememizin bir nedeni de onlarla anında fotoğraf çekerek anında toplumsal mecralarda paylaşabilmek. Gelişen teknolojilerin sayesinde akıllı telefonların fotoğraf kalitelerinin arttığını da biliyoruz. Bu sayede hepimiz hemen hemen bir fotoğraf sanatçısı olduk. Fakat akıllı telefonlarla iyi fotoğraflar çekmek yalnızca bilişim ile paralel gelişen bir vaziyet değil. Belli bir süre yaratıcı olarak bu cihazlardan daha randımanlı bir biçimde istifade etmek de olası.

Temel bilgisi olan her biri akıllı telefonların fotoğraf çekme özelliklerini gayet randımanlı değerlendirebiliyor. Tabiki bir DSLR makine denli muhteşem görüntüler yakalamak akıllı telefonlarda artık çok olası olmasa da, uzman fotoğrafçılara kafa tutacak denli enstantaneler yakalamak hiç de zor değil. İşte sizlere akıllı telefonlarınızla iyi fotoğraflar çekebilmeniz amaçlı 9 minik tavsiye.

Acele etmeyin

Fotoğraf çekmek sabır işi. Görüntünün vizöre oturması, ışığın gerçek gelmesi, hareketsiz ve en güzel anı yakalamak amaçlı belli bir süre sabırlı olmak gerekmektedir. Fotoğraf çekmenin zamanlamayla çok alakası var. Fakat bu zamanlamayı da gerçek yapabilmek ayrı bir meziyet. Bunun amaçlı enstantanelerden öncesinde hazır durumda olabilmek ve sabretmek çok mühim.


Kompozisyon yaratmaya çalışın

Fotoğraflarınızda simetriyi kullanmaya çalışmak, kompozisyon kurgulamak amaçlı muhteşem bir metot. Hayat yalnızca bir 2 boyutlu bir yapıya sahip olsaydı fotoğrafçılar son derece kısıtlı kompozisyonlar çıkarırdı. Fakat öyle değil. Fotoğrafı çekmek amaçlı her istikametinden enstantaneyi ya da objeyi inceleyin. Unutmayın, eğer bir görüntü çekiyorsanız alan derinliği fazla, portre çalışıyorsanız alan derinliği az olmalı. Alan derinlikleri fotoğrafların soluk alma alanlarıdır. Fotoğraf sanatı 2 boyutlu olduğundanderinlik hissini sizin vermeniz gerekmektedir. Üstelik akıllı telefonların portatif yapısı bu konuyla alakalı sizlere davranış serbestliği de sağlayabiliyor.



Çekinmeyin yakınlaşın

Makro çalışmak değil buradaki kasıt. Objelere yakınlaşarak, onları değişik derinliklerde bizzat arka planlarında netleyerek değişik çalışmalar yapabilirsiniz. Bu noktada optik ve dijital zoom kullanmayın, objelere yaklaşabildiğiniz denli yaklaşın. Böylece daha hemen ardından fotoğraflarınızı kırpmak zorunda da kalmazsınız.

Flaş kullanmayın

Doğal ışıktan fazlasıyla yararlanmak en güzel tekniklerden biridir. Akıllı telefon kameralarımız bir DLSR makine denli ayrıntılı algoritmalarla ışık ayarı yapamaz. Tabii bu onların işe yaramaz oldukları manasına gelmez ama bizim daha gerçek ışık kaynakları ve açıları seçmemiz gerektiği manasına gelebilir. Bir Takım akıllı telefon kameraları daha iyi ışık kaynağı kullanabilse de bizim tekrardan de kameraya belli bir süre destekçi olmamız gerekebilir. Bunun amaçlı resmini çekeceğiniz obje ya da insanın iyi ışık ediniyor meydana gelmesine uyarı etmek fotoğrafı daha görünür ve kalifiye kılacaktır. Fakat bunun amaçlı flaştan yardım almamak epeyce mühim. Yeteri kadar ışık kaynaklarını değerlendirmeye çalışın. Diğer taraftan Flaş kullanmak suni bir ışık kaynağından birdenbire, çabuk istifade etmek manasına geldiği amaçlı resimlerde vatandaşlar talep ettikleri benzeri görünemeyebilirler. Diğer taraftan flaş gözlerde kırmızılık ve hata gölgelenmelere de sebep olabilmektedir.



Zoom Yapmayın

Elektronik yakınlaştırma seçeneği her akıllı telefonda yer alan, fabrika çıkışı bir hizmet. Ama kullanmalı mıyız? Hayır. Bunun farklı nedenleri var. Zoom yaparken minik bir edevat kullandığımız amaçlı el titremesi ya da benzeri etkiler fotoğrafın bulanık ve kalitesiz çıkmasına ne amaçla olabiliyor. Bununla Birlikte megapiksel kalitesi düşüyor ve fotoğraf gren ismi verilen bir tesire maruz kalarak renklerini kaybetmekte.

Depolama alanlarınızı temkinli kullanın

İyi bir fotoğraf çekmek amaçlı birçok tecrübe uygulamak gerekebilir. Bundan ötürü benzer mekanda birbirine benzeri yüzlerce fotoğraf, depolama alanımızda birikir. Bulut yedekleme kullansanız dahi bu fotoğraflar belli bir kirlilik ve depolama sahası israfından öteye gitmezler. Bundan ötürü fotoğraflarınızı çektikten hemen ardından en güzel olanını seçip geri kalanları silmelisiniz.

Temizlik akıllı telefon fotoğrafçılığında çok önemli

Cep telefonlarımızın lenslerini,  fotoğraf makinelerinde meydana geldiği benzeri lens koruma kapakları faydalanarak temiz tutmamız pek olası değil. Üstelik akıllı telefon kameraları her zaman dış etkenlere açık kalabiliyorlar. Çekeceğimiz görüntü, birey ya da olaylarla aramıza giren parmak izleri, tozlar ve farklı öteki kirlilikler, görüntüleri olumsuz etkiliyorlar. Telefonumuzu avucumuzda tuttuğumuz amaçlı genel olarak lenslerinin ter, avuç içi ve parmak izi ile kaplı olması kaçınılmaz. İyi fotoğraf çekmek amaçlı temiz lens kullanmak epeyce mühim. Fotoğraf çekmeden öncesinde lensleri iyice temizlemeyi ve tecrübe görüntüleri çekerek leke olup olmadığını kontrol etmek epeyce yararlı olabiliyor.



Akıllı telefonunuzun kamera ayarlarını öğrenin yeni uygulamalar indirin

Pek çok akıllı telefonla birlikte gelen kamera uygulamaları değişik seçenekler ve özellikler sunabiliyor. Fotoğraf çekerken bunları tek tek deneyerek ne işe yaradıklarını tecrübe edebilirsiniz. Netice olarak pek karma karışık olmayan bu uygulamalar mutlaka sizlere bir takım kolaylıklar sağlıyorlar. Bunları eskiden biliyor olmanız görüntüleri daha gerçek ayarlarla süre kaybetmeden çekebilmenize imkân tanıyacaktır.


Farklı kamera uygulamaları kullanın

iPhone'lar amaçlı Apple App Store, Android cihazlar amaçlı Google Play benzeri uygulama mağazaları meydana geldiğini unutmayın. Bu kaynaklara arada bir uğrayın. Çektiğiniz fotoğrafların üstünde oynamak, kırmızı gözleri düzeltmek, kontrast ve aydınlık ayarlarını düzenlemek amaçlı bir fotoğraf editör uygulamalarına ihtiyacınız olabilmektedir. Çekilen fotoğrafların genel olarak bu tür düzenlemelere ihtiyacı olabiliyor. İhtiyacınız olan uygulamaları işletim sisteminize göre bu mağazalardan da edinebilirsiniz.

Post a Comment

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

Daha yeni Daha eski