Çocuklarda kanal tedavisi





Çocuklarda kanal tedavisi çok dikkatli anneler çocuklarının dişlerindeki değişiklikleri anında farkına varabiliyorlar. Bebeklerin beslenmesi dişlerin sıhhati ile ilgili çok yüksek etkileyici neticelere yol açabilmektedir. Yanlış beslenmiş çocuklar dediğimiz vakit kast ettiğimiz şeker, nişasta vb. karbonhidrat ağırlıklı mamalar gibi besinler ile beslenen ya da ağzında biberon ile uyuyan çocuklardır. Bu çocuklarda öncelikle ön dişlerinde  beyaz lekeler, bir sürenin hemen ardından ise siyah lekeler meydana gelir. İşte bu vaziyette çocuklar kaç yaşında olursa olsun çocuğun genel sıhhati ve gelişmesi bakımından çok mühimdir ve bu dişler kesin olarak tedavi edilmelidir. 

Çocuklarda kanal tedavisi oldukça başarılı olarak yapılıyor. Şayet iyileştirme edilmezse dişlerin tümünün kaybı sebebiyle çocuğun gelişimi öncelikle düzgün beslenemediği için geriler. Devamlı dişler, süt dişi köklerinin aralarında ve hemen tam arkasında bulunur. Üstte bulunan çürümüş dişlerden mikrop kaparak çürüyebilir. Üstelik ağızda başka çürük dişlerin oluşmasına neden olabilir. Dişlerin çürümesini önlemek amaçlı genel olarak oral hap verilmesini çoğu uzman onaylamaz. Oral haplar yerine topikal flour uygulaması yapılır. Hastanın gelirken beraberinde getirdiği diş fırçası ile dişlerin yüzeyine flourlu pad sürülür. Ağrısız bir pozisyonda diş doktoru rehabilitasyonu ile tanışan çocuklarda diş doktoru korkusu da kalmamaktadır. Bu işlem ağızda devamlı dişler çıkana dek yılda bir tekrarlanmalıdır. Çocuklarda, erişkinlere uygulanan rehabilitasyonların hepsi başarıyla yapılabilmektedir. Ama asıl dişleri çürümekten savunmaktır. Çok korkusu olan ya da özürlü çocuklarda uygun donanımı olan ameliyathanelerde anestezi uzmanıyla beraber oldukça başarılı tedaviler yapılmaktadır. Bebeklerde diş sürme zamanları kişiye yönelik değişiklik gösterebilir. Genelde çocuğun ilk 6 ayında öncelikle ortadaki dişleri sonra aşağı kesici dişler sürmeye başlar. Daha önce 4,5 aylık-5 aylık diş çıkaranlar olabileceği benzeri doğduklarında ağızlarında dişi olanlar dahi bulunur. Kabaca çocuğun yaşı bu sayıdan 4 çıkarılarak o anda kaç dişi olması gerektiği hesaplanabilir.  

Dişlerin Ağızda Sürmesinin Hemen Ardından Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tabii ki en ehemmiyetlisi çocuğun dişlerinin temizlenmesidir. Tatlı ve öbür gıda alınmasından hemen ardından dişler kesinlikle temizlenmelidir. En geç 2 yaşın hemen ardından rutin diş fırçalamaya başlamalıdır. Ama hepten ehemmiyetlisi verilen gıdalara gösterilecek dikkattir. Yanlış beslenme alışkanlıklarından sakınılmalıdır. Bu sebeple 3 yaşına girdiklerinde ağızlarında hiç dayanıklı diş kalmamış birçok yüksek çocuk bulunmaktadır. Öncelikle bu yaşta kesin olarak diş çekilmemelidir. Uyumlu davranıldığında çocuklar erişkinlerden daha uyumlu olarak diş rehabilitasyonu yaptırırlar. Dikkatli anneler bebek yada çocuğun dişlerinde beyaz leke gördükleri zaman endişe duyarlar ve bunda haklıdırlar. Çünkü bu lekeler mine çürüklerdir. Şayet vaktiyle tanı edilebilirse yalnızca bir ilaç sürüp ışınlayarak çürük yok edebilir. Çocuklarda kanal tedavisi yüksek flour sebebiyle ya da bebeğin ateşli hastalıklarından korunmak amaçlı kullandırılmış vaziyette olan antibiyotiklerin sonucu olan mine tabakasında oluşan ufacık deliklerde kahverengi lekelenmelerin yok edilmesini sağlar, bunların da anında iyileştirme edilmesi gerekir. Çürüklerin oluşmasını önlemek amacıyla yılda bir kez koruma amaçlı patlar sürülmelidir. 

Post a Comment

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

Daha yeni Daha eski