Huawei P9 Lite Teknik İnceleme





Huawei P9 Lite Teknik İnceleme

Lite sürümleri, Huawei'nin geleneğinde var desek hata söylemiş olmayız. Her yepyeni amiralinin Lite sürümüyle, ana modelin bir takım mühim özelliklerini yumuşatarak daha uygun ücrete sunan Huawei, bu kez da P9 Lite ile konuğumuz oluyor. Tabiki ihtimal edilebileceği benzeri P9 Lite'ta, P9'un çift Lieca kamerasını göremiyoruz. En mühim çeşitlilik bu olsa da, iş sadece burada kalmıyor şüphesiz. Hemen önce P9 Lite'ın tasarımına bakalım, sonrasında da incelemeyi derinleştirelim.

Tasarım

P9 Lite, dizayn mananında P9'a mukayese et küçük tefek değişiklikler barındırsa da, 2 telefon da görünüm itibariyle birbirine epeyce benziyor. Telefonların ebat ve ağırlıkları da birbirine yakın. P9 Lite'ın boyu 146 mm düzeyinde, kalınlığı ise 7.5 mm. P9 Lite'ın kilosu da 147 gr. Yeniden her 2 telefonun da ekranı 5.2 ". Burada bir çeşitlilik yok. Bu bağlamda, P9 Lite'ın da aynı kardeşi benzeri tek elle kolay bir şekilde kullanılabildiğini söyleyebiliriz.

Elimizdeki modeliyle kara rengarenk yapıda meydana gelen telefon, bununla birlikte altın ve beyaz nitelik seçenekleriyle de bulunabiliyor. Arka yüzde mat malzemeye yer verilen telefonda, P9'da Leica kameraların bulunduğu kenar parlak plastik malzemeye bırakılmış. Burada tek kamera ve yakınında LED flaşı görüyoruz.

P9 Lite'ta parmak izi sensörü ise kırpılan unsurlardan değil. Parmak izi okuyucu türk malı yerinde duruyor. bu sırada parmak izi sensörünün gayet akıcı çalıştığı bilgisini de verelim.

Hoparlör telefonun aşağı kenarında, tek hücre olarak bulunuyor. Onun yanın tarafındaki ızgaralar ise, tamamıyla estetik amaçlı konumlandırılmış. İki ızgaranın ortasındaysa microUSB 2.0 portu bulunuyor. Evet, P9'da USB Type C vardı hatırlarsanız. P9 Lite'ta bu port, kırpılan birimlerden biri.

Kulaklık girişi P9 Lite'ta üst kenarda bulunuyor. Kutu içeriğinden çıkan kulaklıklar da epeyce başarılı bir ses performansı sunuyor. Mimari itibariyle iPhone kulaklığına epeyce benzediğini de söyleyelim.

Telefonun sol tarafında çekmece içerisinde Dual SIM kartları yerleştirebileceğiniz alan sunulmuş. Evet, P9 Lite çift SIM kart takviyesi sunuyor. Yeniden burada microSD kart girişi de mevcut.

Son olarak telefonun çerçevesinin metalik malzemeye sahip meydana geldiğini ve evrensel hatlarıyla telefonun görünüm mananında hoşnut edici meydana geldiğini söyleyelim. O bağlamda harika gözüken bir telefon arayanlar, P9 Lite'ı kolay bir şekilde tercih edebilir.

Ekran ve işletim sistemi


P9 Lite'ın ekranının 5.2 " boyutunda meydana geldiğini söylemiştik. Full HD çözünürlük sunan grafik, IPS LCD panelden meydana geliyor. Grafik imaj mananında P9'dan farklı değil. Fazlasıyla parlak ve harika imaj üretiyor. 500 kandela parlak olmak oranı sunduğunu söyleyebiliriz. Bununla Birlikte piksel yoğunluğu da 425ppi düzeyinde. Bu sayede ekranda arzu eder oyun oynayın, arzu eder film izleyin, kocaman huzur alacağınız açık.

Daha teknik ayrıntı vermemiz gerekirse, telefonun ekranının ortam ışığı olmadan parlak olmak düzeyini 477 kandela olarak ölçtüğümüzü, yeniden benzer senaryoda dama kontrast oranıyla da 118:1 düzeyinde ölçümlediğimizi söyleyebiliriz. Bu oran ortam ışığındaysa 60:1 şeklinde.

P9 Lite'ın işletim sistemi Android Işletim Sistemi 6.0 Marshmallow, fakat arayüz şüphesiz Huawei'nin Emotion UI 4.1 sürümü. Yalın arasima, kullanılabilir seçenekler sunuyor. Telefon amaçlı farklı tema alternatifleri bulabiliyor, temalar özelinde de özelleştirmede bulunabiliyorsunuz.

Arayüzü özelleştirme alternatifleri içinde ise, ekrana uzunca bastığınızda altta açılan Duvar Kağıtları, Otomobiller, Geçişler ve Öbür Ayarlar bölümünden birçok ayarı birlikte bulabiliyorsunuz.

Arayüzün üst barına geliyor olacak olursak, Huawei birçok rakip arabirime yönelik kullandığı arayüzünde mühim bir çeşitlilik sunuyor. Şayet bundan önce Huawei kullandıysanız bunun için alışıksınızdır, fakat ilk kez kullanacaksınız tuhaf gelebilir.

Barı açtığınızda burada 2 sekmeyle karşılaşıyorsunuz. Sol kenarda Bildirimler, sağ kenarda Kısayollar şeklinde ayrılan bar, bu Kısayollar altında çabuk ayarlara erişebilmenize olanak tanıyor. Ayarlardan erişeceğiniz Bildirim Ayarları bölümünden Akıllı Tercih'i işaretlediğinizde, üst barı çektiğinizde şayet bildiriminiz varsa, önce bildirim ekranı karşınıza çıkıyor. Dilerseniz bunu Sürükle Pozisyonundan Belirle olarak da seçebiliyorsunuz. Böylece ekranın solundan çektiğinizde bildirimler, sağından çektiğinizde de kısayollar karşınıza çıkıyor.

Teknik kadro ve performans


P9 Lite, teknik kadro itibariyle orta -üst segment arasına konumlanabilecek yapıda bir akıllı telefonlar modeli. Tabiki P9'daki özellikleri burada göremiyoruz. Daha mütevazı özelliklerle karşımıza çıkıyor.

P9 Lite, 8 çekirdekli Kirin 650 işlemciden güç alıyor. 4 çekirdekli 2.0 GHz Cortex A53 ve 4 çekirdekli bir.7 GHz CortexA53 yongalarından meydana gelen bu işlemci, telefonu, kendisiyle benzer segmentte yer alan rakipleri içinde öne çıkartmayı başaracak performansı sağlıyor.

P9 Lite'da 2 GB ve 3 GB RAM alternatifleri sunuluyor, ülkemizde de 3GB'lı modeli bulunuyor. Dahili bellek ise 16 GB'ta tutulmuş. microSD kart yoluyla bu alanı 256 GB daha arttırmanız olanaklı olabiliyor.

Telefonda yer alan grafik ünitesi ise Mali T830 olarak belirleniyor. Bununla oyun performansı neticesinde telefonun ne ile sonuçlar verdiğini az daha sonra göreceğiz zaten.

P9 Lite'ın teknik kadrosuna değinmişken, kablosuz bağlantı teknolojilerinden de bahsetmemek olmaz tab2. P9 Lite, LTE Cat6 takviyesi ile P9'dan fark yaratmıyor. Bluetooth 4.1 ve NFC de yer alan telefona, P9'a mukayese et 802.11ac takviyesi ise eklenmemiş.

Batarya


Peki, P9 Lite'ın bataryası ne durumda? 3000 mAh'lik bir batarya P9 Lite'ta karşılıyor bizleri. Batarya boyutuyla da P9'la benzer kapasiteyi sunan telefon, pil performansı ile ilgili ise ondan bir nebze daha iyi durumda.

Yaptığımız ölçümlerde P9 Lite'ın yoğun kullanım senaryosunda 6 saat 30 dakikada bataryayı tükettiğini gördük. Bu süre P9'da 5 saat 45 dakika olarak karşımıza çıkmıştı. Bu performans her ne civarı 2 telefon içinde bir fark meydana koysa da, yeniden de P9 Lite'ın harika bir pil ömrü sunduğu manasına gelmiyor. Zira Xiaomi Mi5'in pil performansı, benzer kapasitede olmalarına karşın daha iyi durumda. Bunu zaten az daha sonra test tablolarında sizler de göreceksiniz.

Bataryaya ilişkili olarak bir öbür mühim bilgi ise, P9 Lite'ın çabuk şarj özelliğini desteklememesi sebebiyle, 3000 mAh'i tahmini 3 saat 39 dakikada doldurabildiği. P9'da ise bu süre çabuk şarj sayesinde 2 saat 29 dakikaydı.


Kamera


Evet, hemen gelelim Huawei P9 Lite'ın kamerasına. P9'la P9 Lite arasındaki en temel çeşitlilik kamera ile ilgili meydana çıkıyor. P9'da Leica lensler kullanılırken, P9 Lite'ta bu kaldırılmış. Onun mahaline arka yüzde 13 megapiksellik bir lens bulunuyor. Peki, kamera kötü mü? Hayır, yaptığımız çekimlerde gayet tatmin edici fotoğraflar elde ettik. F2.0 diyafram açıklığında meydana gelen kamera, bulunduğu fiyat segmentiyle rakipleri içinde harika bir resim kalitesi sunuyor.

Ön kamerada da 8.0 mp lens bulunuyor. Telefonun ön kamera performansı amaçlı de benzer şeyi söyleyebiliriz. bu sırada 30 kare Full HD video kaydı yapabilen telefon, kamera arayüzüyle de zengin seçeneği sunmasıyla kullanım sahasını genişletmeyi başarıyor.

Arayüzde, Pro Resim ve Pro Video benzeri tüm ayarları elinizin altına getiren 2 mod yer alırken, burada bununla birlikte Timelapse, çabuk çekim, HDR, gece çebir takım, Zerafet videosu benzeri modların bulunduğunu da söyleyelim.


Özet
Huawei P9 Lite, sonuç olarak bakarsak fiyatı dahilinde gayet alınası bir telefon modeli olmayı başarıyor. Şu an piyasada elimizdeki modeli 1184 TL fiyat etiketiyle bulabiliyorsunuz. Telefonun sunduğu özellikler harika. Bununla Birlikte P9 modeline yönelik, kamera dışında kocaman kayıpları yok diyebiliriz. Bu bağlamda P9 Lite amaçlı, 1000 -1500 TL ücrete satın alınabilecek telefonlar içinde kolay bir şekilde değerlendirebileceğiniz bir telefon meydana geldiğini söyleyebiliriz.

Kimler Almalı
1000 -1500 TL içinde bütçesi meydana gelen kullanıcılar, Huawei P9 Lite'ı alışveriş listesine ekleyebilirler.



Huawei P9 Lite Teknik Özellikleri
Ürün Modeli Huawei P9 Lite
Ürün Türü Cep Telefonu
CHIP Online Notu
79
Üretici Huawei
Firma Sirius- Huawei Bilişim     (212) 263 29 79
İşletim Sistemi Android 6.0
İşlemci HiSilicon Kirin 650
Çekirdek (CPU) 8
İşlemci Hızı 2.0 GHz
Ekran Teknolojisi IPS LCD
Ekran Boyutu 5.2 inç
Ekran Çözünürlüğü 1080 × 1920 px
Grafik İşlemci Mali-T830MP2
Bellek (RAM) 3 GB
Dahili Depolama 16 GB
Arttırılabilir Depolama 256 GB
Ön Kamera 8.0 MP
Arka Kamera 13 MP
Çift Hat Var
Wi-Fi Var
NFC Var
GPS Var
LTE (4G) Var
HDMI (MHL) Yok
Bluetooth Var
FM Radyo Var
Boyutlar 72 × 146 × 7.5 mm
Ağırlık 147 gr.


Post a Comment

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

Daha yeni Daha eski