Soğuk Algınlığına Ve Gribe Karşı Etkili Bitki Çayları




Soğuk Algınlığına Ve Gribe Karşı Etkili Bitki Çayları

Hava sıcaklığında ani düşüş ile beraber yurdun büyük bir evresinde yoğun kar yağışı uyarıları bundan sonra kış mevsiminin tam manası ile yaklaştığının işareti. Zaten bir vakitdir gün ortamında değişen hava sıcaklıkları sebebiyle etrafımızda soğuk algınlığına yakalanan bireylerin adedinin süratle arttığı görülüyordu. Hava sıcaklığındaki bu ani düşüş hasta miktarını daha da katlayacak gibi görünüyor. Genellikle çocuklar, ileri yaştaki bireyler bu tip süratli değişimlere daha titiz oluyorlar. Diğer yandan, son zamanlarda dikkat çekilen çok mühim bir konu, mikropların antibiyotiklere karşı giderek çoğalan şekilde direnç kazanması; “Antibiyotikler dehemmiyetinin sonu mu geldi?” sorusunu gün içersindeme taşıyor. Maalesef, gelişigüzel antibiyotik kullanmamızın neticesi kaçınılmaz bir gerçek ile yüz yüzeyiz. Ne yapılmalı?

Öncelikle bedenin kendi direncinin desteklenmesi suretiyle dengeli beslenmenin yanı sıra bitki çaylarının şifalı tesirlerinden yararlanılması akılcı bir yol olacaktır. Bitki çayı seçenekleri arasında hiç kuşkusuz ilk olarak aklımıza ıhlamur, adaçayı gibi bitkiler geliyor. Şekersiz olarak bu bitkilerden hazırlanan çayların gün ortamında birkaç defa içilmesi faydalı olacaktır. Bitkileri karıştırarak, içine  taze ya da kuru zencefil kökü parçaları, ayva yaprağı, meyan kökü, hatmi kökü ve tatlandırıcı olarak gerçek bal ekleyerek değişik aRomalarda sıhhat çayları hazırlamak olası. Önemli olan vücudumuza giren mikropların gelişimini engel olarak soğuk algınlığına karşı korunmak.

Peki, bitki çaylarını sık sık tüketirsek mikroplar onlara karşı da antibiyotikler gibi direnç geliştirmez mi?
Hafta ortamında birtakım internet haberlerinde hatalı bir bilgi bizi gerektiğince şaşırttı. Haberde “Ihlamur gibi bitki çaylarının gelişigüzel şekilde sık sık içilmesi durumunda soğuk algınlığına yakalandığımızda tesirsiz kalacağı” biçiminde bir görüş vardı. Bu bulguyu yazanlar bitkilerin mikroplar ile ne şekilde mücadele ettikleri konusu ile alakalı yeterli bilgiye sahip değil. Bilimsel tesirlerin sonuçları, mikropların bitkilere karşı direnç kazanamadıklarını, aksine mikropların antibiyotiğe karşı direncini kırarak antibiyotiklerin tesirini göstermesini sağlayabileceğini gösteriyor. Bu amaçla bitki çayları kullanılarak soğuk algınlığından korunmamız olası olabilir.

Yeni bir incelemede yeşil çay içersindeki kateşinlerin mikropların antibiyotiklere karşı savunma mekanizmalarını çökerttiğini ortaya koyuyor. Bu amaçla şayet soğuk algınlığına yakalanarak antibiyotik kullanmak mecburiyetinde kaldıysanız sık sık yeşil çay içmenizi öneririm. Yeşil çayın antibiyotiklerin dirençli mikroplara karşı tesir göstermesini sağlayabiliyor.

İşte sizi karlı soğuk kış günlerine karşı hazırlayacak, bağışıklık sisteminizi kuvvetli tutacak bitki çayları…

Soğuk algınlığına karşı ıhlamur çayı
Soğuk havalarda sıcak bitki çayı deyince akla ilk gelendir ıhlamur. Seneler geçse de, bitki çaylarının türü her geride bıraktığımız gün artsa da konumunu her zaman korur. Ağrı giderici, iltihap geçirici olması ile bilhassa boğaz enfeksiyonları ile başınız beladaysa sıcak bir ıhlamur size yardımcı olacaktır. Öksürük şikayetinde ise gene 3 dk demlediğiniz ıhlamur içeriğindeki yatıştırıcı madde (linalool) ile rahatlamanıza destek olur.

Bağışıklık sisteminizi sağlamlaştırmak için ekinezya çayı
Senelerdir ekinezyanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyoruz. Kapalı bir ortamda çalışanlar bilhassa solunum yolu enfeksiyonları ile daha sık sık karşılaşabiliyor. İşte bu noktada sağlığınızı kaybetmeden koruyucu tesirinden yararlanmak için gün içersinde 2 fincan “ekinezya” çayı içmelisiniz. Unutmayın rahatsızlık başlamadan evvel düzgün kullanım ile doğru tesiri sağlarsınız…

Boğaz iltihaplarına karşı adaçayı
Boğaz iltihabı denildi mi bir başka bitki çayı ise adaçayıdır. Genellikle demleyerek gerçekleştireceğiniz adaçayının boğaz ağrı ve yanmasına karşı faydalı tesir yaratabileceğini unutmayınız. Hem de ders çalışırken, rapor hazırlarken, stresle kafaya çıkmak için de gene rahatlatıcı tesiri ile adaçayı içmeyi deneyebilirsiniz.

5 adımda grip tedavisi: Grip nasıl geçer, ne iyi gelir?
Bağışıklık sisteminizi sağlamlaştırmak için zencefil limon
Her ikisinin de bağışıklık sistemi üstüne tesiri tanınan bir gerçek. Yıllarca soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı tesirn kabul edilen zencefil çayı beden direncini artırıyor. Hem bağışıklığı sağlamlaştırmak hem de metabolizmayı canlı tutmak için bilhassa sabah saatlerinde tercih edebilirsiniz. Böylece gün içersinde kendinizi daha rahat hissedersiniz.

Kış rahatsızlıklarına karşı işlevsel çaylar
Karışık bitki çaylarını bilmeyenimiz yoktur. Her birinin tesiri değişik bitkilerin doğru oranlarda birleştirilerek uygulanan bu çaylar bedenin yavaşlamaya eğilimli sindirim sistemi üstüne destek olur. Doğru kaynaklardan elde edilmiş, saklama koşullarından emin bulunduğunuz, ttesirk ve geliştirilmesi yapılarak doğru içerik ve doğru miktarlarla hazırlanmış bu çayları gün içersinde 2 defa 2-3 dk demleyerek kullanabilir, yavaşlayan sindirim sisteminize destek yaratabilirsiniz. Fakat size ideal olabilecek itki çayından emin olmak için lütfen ilk evvel diyetisyeninize başvurunuz.

Metabolizmanızı süratlendırmak için yeşil çay
Sıcak bitki çayı derken yeşil çaydan bahsetmemek olmaz. Kışa girerken kalın kazakların altına gizleyebileceğimiz kiloların rahatlığına girmek yerine metabolizmanızı her daim canlı tutarak yaza doğru daha az kilo kaybını sağlamak için uğraşabilirsiniz. Yapılan binlerce çalışma yeşil çayın metabolizma üstünde ne kadar tesirn bulunduğunu gösteriyor. Genellikle Abdominal bölge olmak üzere beden yağını düşürdüğü uygulanan çoğu çalışma ile ispatlanmıştır. Bu çalışmaların birisinde 240 erişkin kadın ve erkek 12 hafta vakitsince gözlenmiştir. Çalışmanın neticesinda ise beden yağ yüzdesinde, beden ağırlığında, bel etrafında ve Abdominal bölümde mühim derecede farklar bulunduğu gözlenmiştir. Günde içeceğiniz en az 3 fincan yeşil çay ile kışın kilo artışınızı durdurabilir, metabolizmanızı canlı tutabilirsiniz.

Hem de Yeşil çaydaki en mühim bileşik olan Epigallokateşin Gallat (ECGC)’dir. ECGC çoğu hastalığa iyi gelen ve tedavi edici özelliği olan bir bileşiktir. Yeşil çayın içersindeki vitamin ve mineraller de sıhhat için büyük ehemmiyet taşır. Yeşil çaydaki C vitamini, grip ve genel soğuk algınlığı tedavisine yardımcı olur.

Karabiber meyveleri ile gargara boğaz enfeksiyonlarına iyi geliyor
Karabiberin meyveleri ile hazırlanan çayın boğaz enfeksiyonlarında faydalı bulunduğunun altını çizen uzmanların bitki çayları önerileri:

Bu bitkiler her derde deva
Tarçın kabuğu, biberiye yaprağı, zencefil, kekik,  karanfil tomurcuğu; içersindeki uçucu bileşenlerin bakterilerin gelişimini engelleyici tesiri bulunuyor.
Yenibahar, kişniş, kakule, anason, frenk kimyonu, mayıs papatyası, zencefil, zerdeçöp; safra ve mide asidini artırarak sindirimi kolaylaştırıyor.
Karahindiba, biberiye, enginar yaprağı, zencefil ve zerdeçöp; safra oluşumu ve salgılanmasının artırıyor, hasar gören karaciğer hücrelerini yenileyerek kuvvetlendiriyor.
Turunç kabuğu ve biberiye; metabolizmayı süratlendırıyor, yağların yakılmasına yardımcı oluyor.
Tarçın kabuğu ve kekik; kan şekeri civarını düzgünyor.
Zencefil, zerdeçöp ve mayıs papatyası; bedendeki iltihabı atmaya yardımcı oluyor.

Kışın içinizi ısıtacak gıda ve içecekler
Kar yağışı ile bir anda kış mevsiminin yaklaştığını anladık ve üşüyoruz. Bu zamanlarda hem evin tadını çıkarmamızı sağlayacak hem de içimizi ısıtacak gıda ve içeceklere fazlaca gereksinimiz olacak gibi görünüyor. Tahmin ettiğiniz yiyecekler kadar sizi şaşırtacak olanlarda listede var. Kırmızı pul biber, dondurma, yulaf ezmesi, sıcak çikolata, tarçın, ve zencefil ile sıcak hissetmemize yardımcı oluyor. Hem de Diyetisyen & Hayat Koçu Gizem Şeber’den evde hazırlanabilecek boza, sahlep ve bitki çayına değişik bir seçenek ‘’ Sıcak Zerdaçal Çayı’’ tanımını de basitçe hazırlayabilirsiniz. Kalorisi düşük kış içeceği ile lezzetin tadına sıhhatla varın.

Kırmızı pul biber: Kendisinde barındıdığı kapsaisin pigmenti ile sinir hücrelerini uyararak ısınmamızı ve sıcak hissetmemizi gerçekleştiren kırmızı pul biber; salatalara ve çorbalara eklenebileceği gibi şayet patlamış mısır yapacaksanız değişik bir aRoma için tercih edebileceğiniz bir seçenek.
Dondurma: Yağ, protein ve karbonhidratı bünyesinde yüksek oranda sahip olan yiyecekler ilk tüketildikleri anda serinlik hissi verseler de, sindirim vakitci başladığı andan itibaren beden sıcaklığının yükselmesini sağlarlar. Çünkü sindirim için lüzumlu enerji üretilirken beden sıcaklığı da artar.
Yulaf ezmesi: Kompleks karbonhidrat adı sunduğumuz zor sindirilen karbonhidrat sahibi olan yulaf, karabuğday, tam tahıllı makarna gibi yiyecekler bedende daha uzun vakit prosedür gördüğü için beyaz şeker, beyaz un sahibi olan yiyeceklere göre daha uzun vakit beden ısımızı korumamıza yardımcı olurlar.
Sıcak Çikolata: Soğuk havalarda hepimizin aradığı bir classic olan sıcak çikolata ile alakalı Immunology adlı bilimsel dergiye yayınlanan bir habere göre, sıcak çikolata ve kakao ürünleri tüketenlerin kırmızı hücreleri toksinlere karşı daha sağlam oluyor.
Tarçın ve aynısı baharatlar: Tarçın, zerdeçal, kimyon gibi çoğu baharatın içerdikleri unsurlar vasıtası ile beden sıcaklığını arttırdıkları biliniyor. Bu soğuk zamanlarda tarçınlı bir çay, kimyonlu bir çorba ve zerdeçallı fırında patates kulağa hiç fena gelmiyor öyle değil mi?
Zencefil: Kendimizi daha sıcak hissetmek dışında bağışıklık sistemimizin güçlenmesini de gerçekleştiren bu yiyeceğin hem tazesi hem de kurusu tercih edilebilir. Çorbalara, çaylara, salatalara ilave ederek bu kışı daha sıcak geçirebilirsiniz.
Sıcak içecekler: Çorba, çay, sahlep gibi meşrubatlarında kısa vakitde olsa daha sıcak hissetmemize yardımcı bulunduğu biliniyor.

Bitki çayı, sahlep ve sıcak çikolatadan biraz sıkıldıysanız ve evde değişik seçenekler yaratmak istiyorsanız hem içinizi ısıtacak hem de metabolizmanızı süratlendıracak tarifimize göz atın.

SICAK ZERDEÇAL ÇAYI TARİFİ
Malzemeler:

2 su bardağı badem sütü
2 tatlı kaşığı bal
1 silme çay kaşığı toz zerdeçal
½ silme çay kaşığı toz zencefil
½ silme çay kaşığı toz tarçın
1 tane çekilmemiş karabiber
½ silme çay kaşığı vanilya
Yapılışı: Tüm malzemeleri blenderdan iyice geçirdikten sonra, cezvede çok kısık ateşte kaynatın. Afiyet olsun!

18 Yorumlar

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

  1. Yeni yeni grip olmaya başladım.Verilen tarifleri uygulayacağım.Bilgilendirme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Yeşil çay bence en iyisi çinlilerin bu kadar uzun süre yaşamasındaki en büyük faktör yeşil çay.

    YanıtlaSil
  3. Neredeyse her sene soğuk algınlığına yakalanıyorum. Sıcak içeceklere salebi ekleyebiliriz.

    YanıtlaSil
  4. Gripten kurtulamıyoruz. Bu çayları mutlaka deneyeceğim umarım işe yarar teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Bende bununla alakalı bir yazı yazmıştım. Herkes bildiklerini ancak emin olduğu şeyleri yazmalı diye düşünüyorum. İnsanlar hemen ilaca saldırıyorlar bu çok çirkin bir durum.

    YanıtlaSil
  6. Soğuk algınlığı yada grip gibi sorunlarda çok işe yarayacak teknikler var. Bir çoğunu evde annemizde yapardı mutlaka göz atın derim. Emeğine sağlık admin.

    YanıtlaSil
  7. zor hastalanıyorum bitki çaylarına hep uzağımdır ancak arada sıra adaçayı içerim

    YanıtlaSil
  8. İnsanın özellikle de şu günlerde kendisine dikkat etmesi lazım.Sıcak çaylar iyidir.

    YanıtlaSil
  9. yazıyı okurken canım bitki çayı çekti. Özellikle melissa çayı. Ama zerdeçal da fena olmazdı :)

    YanıtlaSil
  10. Azerbaycan'da öğrendiğim moruklu çay. Giribin bir numaralı düşmanı daha üzerine bir şey görmedim. Her derde deva.

    YanıtlaSil
  11. yeşilçay ve kuşburnu çaylarından vazgeçmiyorum ancak gribe iyi geliyorlarmu hiç bilgim yok

    YanıtlaSil
  12. Ihlamur çayı ve bal karışımını yapıp içiyorum boğaza özellikle çok iyi geliyor arkadaşlar.

    YanıtlaSil
  13. ıhlamur çayı iyidir.grip olduysanız sıcak su buharından hava soluyun.çok faydası oluyor

    YanıtlaSil
  14. Grip basit gibi geliyor ama tehlikeli bir hastalik. Hele mı tüm günü berbat ediyor :(

    YanıtlaSil
  15. Önlemimizi daha önceden almalıyız. Mesela ben kış ayına yaklaşırken sürekli portakal suyu içerim. Daha etkili oluyor

    YanıtlaSil
  16. Bitkiselden çok meyve türü tüketmeye gayret ediyorum, daha profesyonel oluyor

    YanıtlaSil
  17. Dogada onca faydalı şey var ki ah bir De değerini bilsek. Grip gibi bunaltıcı bir hastalığa karşı tonla önlem var teşekkürler paylaşım icin

    YanıtlaSil
  18. kubraozyurtlu7 Şubat 2017 22:21

    Kışın ilaç yerine doğal olarak bitki çayları içmeyi tercih ediyorum ve çok daha rahatlatıyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

Daha yeni Daha eski