Teknoloji Çağında Göz Sağlığınız İçin Öneriler





Günümüzde çoğu kişi bilgisayarda, tablet kullanımında veya akıllı telefonlar ile daha fazla vakit geçiriyor. Dijital bilgi çağında ekranda harcanan zaman azalma gözükmemektedir. Burada Teknoloji Çağında Göz Sağlığınız İçin Öneriler verilecektir. Birçok kişi, iş ve kişisel eğlence için günde ortalama altı saat ekrana harcıyor. Ekranın önünde uzun süre oturuyorsanız, göz yorgunluğunuz ve baş ağrılarınızla baş etmeniz için bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir.


Bir bilgisayarın veya elektronik cihazın sürekli kullanılması çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Açıkçası, uzun yürüyüşlerde baş ağrısı, göz kuruması ve yakın görmeyi görmek zor. Tabii ki, gözlerimizi korumak için bilgisayarın cipslerini kullanmayı bırakmak zorunda değilsin. Oturma pozisyonunuzu bilgisayarın önüne ayarlayarak, birbirinize vererek onlara karşı önlemler alabilirsiniz.

Doğru Bilgisayar Kullanım Konumu


Bir bilgisayar kullanırken duruşunuz hem göz sağlığınız hem de vücut sağlığı için önemlidir.

  •     Ekranda 50 - 65 cm. Oturun.
  •     Ekranın merkezi göz hizalamızdan 10 - 15 cm uzaklıktadır. Bu yüzden yavaşça aşağı bak.
  •     Monitörünüzü biraz yukarıya bakacak şekilde eğin.
  •     Mümkünse odanın doğrudan yansır değil yansıma ile aydınlatıldığından emin olun ve oda çok parlak olmamalıdır. Tavana veya duvara bakan bir lamba kullanın.

Görüntü ayarları



    
Dikkatinizin dağılmaması için monitörünüzün parlaklık ve karşıtlık ayarlarıyla oynamak ve doğru ayarları yapın.Parlaklık: Bilgisayarın parlaklığını çevredeki ışık miktarı ile aynı olacak şekilde ayarlamayı deneyin. Test etmek için beyaz bir arka plana sahip bir web sitesine bakabilirsiniz. Bir ışık kaynağı gibi görünüyorsa, ekranınız çok parlaktır. Çok griye benziyorsa, çok karanlıksın demektir.Metin Boyutu ve Kontrastı: Gözlerinizi kısmen okumak için ekrandaki metni genişletmeye özen gösterin. Karşıtlık çok yüksek olabilir. Kendinize rahat hissedeceğiniz bir ortam bulmaya çalışın.
Ekrandaki yansımalar gözlerinizi zorlayabilir, bu nedenle ekranda parlama görülmeyecek şekilde görünümün temiz olduğundan emin olun. LCD ekranlar iyi bir görüntü sunar ve göz için CRT monitörlerden daha uygundur. Eski CRT görüntü tipleri, görüntüde perdahlenmeye neden olan titreşime neden olabilir. LCD ekranlarda bu durum söz konusu değildir ve CRT ekranların aksine, düşük yenileme hızları LCD ekrandaki gözler için bir problem oluşturmaz.

Dijital Çağda Göz Sağlığı İçin İpuçları

Gözlerinizi kapayın
  • Dijital cihazları kullanmanın gereklerinden biri, uzun süre ekrana odaklanmaktır. Bunu önlemek için 20-20 kuralına dikkat edin. Her 20 dakikada bir 20 saniye süreyle gözlerinizi ekrandan ayırın ve uzaklaşın (5-6 metre). Uzaklaşmak, odaklanmak için kullandığınız kasları rahatlatmaya yardımcı olacaktır.
  • Gözlerinizin yorulmasını önlemek için yapabileceğiniz bir diğer şey göz egzersizleri yapmaktır. 10-15 saniye uzaklıktaki bir nesneye bakın ve daha sonra 10 ila 15 saniye arasında bir nesneye bakın. Bunu 10 kere tekrarlayın. Bu iki uygulama da gözlerinizin yorgunluğunu azaltacaktır.
  • Araştırmaya göre, insanlar bilgisayarda olduklarından 5 kat daha az göz kırpıyor. Ancak, yanıp sönme gözlerin nemlendirilmesi için önemlidir, bu nedenle rahatsız hissetmemek için gözlerinizi daha sık kırmaya çalışabilirsiniz.

Son olarak, özellikle bütün gün bilgisayarda çalışıyorsanız ve gözlerinizi kurutuyorsanız veya günün sonunda gözlerinizde rahatsız hissediyorsanız, bir göz doktoruna başvurmak iyi bir fikirdir.

Post a Comment

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

Daha yeni Daha eski