EYT İçin Çözüm Bulundu





1999'daki Marmara depremi sırasında, üçlü koalisyon yönetimi tarafından yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanun'un getirdiği üç Yaş ”engeli, neredeyse her aileyi etkileyen milyonlarca EYT mağduru ile sonuçlandı.
Halk tarafından yakından takip edildiği gibi, EYT, sorunun çözümünde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sosyal Politikalarından Sorumlu Başkan Yardımcısıdır. Vedat Bilgin’in görevlendirilmesi yine EYT üyelerini heyecanlandırdı.

1989'dan beri öğretmen olduğumdan beri çok iyi tanıdığım Sayın Bilgin, uzun zamandan beri titizlikle takip ediyor ve üzerinde derinlemesine incelemeler yapıyor.
Çok demokratik bir kişiliğe sahip. Vedat Bilgin sadece bir akademisyen değil. Aynı zamanda bir bürokrat ve yazardır. Özellikle endüstriyel ilişkiler, sosyal politika, sendikacılık, sosyal güvenlik ve çalışma hayatı üzerine entelektüel ve bilimsel çalışmalar yaptı.

Bilgin’in en önemli özelliği, sorun karşısında tüm tarafları dinlemesi ve çözüme yönelik bir yaklaşımı olması.

Prof. EYT'li, mağdurun mağduriyetine yönelik yoğun bir çalışma yürüttü. Dr. Vedat Bilgin'in sosyal güvenlik sistemimizin ve EYT çalışanlarının sürdürülebilirliği için en uygun çözümleri sağlayacağından hiç şüphe yok.

EYT çalışanlarının tek bir sigorta grubuna dahil olmadığına dikkat etmek önemlidir. SSK, Bağ-Kur’un, Emekli Sandığı, Tarım SSK’sının, Tarımsal Bağ-Kur’un, Bankanın ve TOBB Fonlarının farklı gruplarında birçok EYT var. Öte yandan, yaş sınırı ve normal emeklilik gerekliliklerini yerine getirenlerin ayrı bir başlık altında çalışmasını gerektirir. Mevcut ekonomik durum ve bütçe dengeleri, SGK'nın finansal ve aktüeryal yapısı ve gelecekteki nüfusun yaşlanmasına ilişkin öngörüler dikkate alınacaktır. Dr. Vedat Bilgin başkanlığında yapılacak çalışmaların derhal bitmeyeceği ve uzun bir nefes gerektireceği açıktır.

YENİ YASAYA İHTİYAC VAR

Daha önceki yazılarımızda da vurguladığımız gibi, EYT mağduriyeti ancak yeni bir yasa ile telafi edilebilir. Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Yeni EYT yasasında 4447, herhangi bir sosyal güvenlik kurumu ile bağlantılı sigortalı olanlar (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı…), Konu emekli maaşı şartlarına tabi ise, sorun tamamen çözülecektir. Bu bağlamda, SSC’lerin sorularına, 10 sayılı Kanun önünde yürürlükte olan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı hükümlerinin kabul edildiği varsayımıyla cevap verilmiştir.

***

Soru: 06.02.2000'de ilk SSK üyesi oldum. 2001'de bir çocuğum oldu. Bunun dışında sürekli SSK ile çalışıyorum. Bu durumda emekli olursam hemen emekli olabilir miyim? Şerife Çetin adlı üyenin Tam Profilini görüntüleyin

Cevap: Şerife Hanım, belirttiğiniz şartlara göre, EYT kapsamında değilsiniz. EYT kanunu çıkarılsa bile sizi etkilemeyecektir. 7.000 günlük prim ve 58 yıllık şartı yerine getirdiğiniz tarihte emekli olabilirsiniz.

***

Soru: 05.11.1975 tarihinde doğdum. Sayılan 5,738 premium gün var. EYT serbest bırakılırsa emekli olabilir miyim?

Cevap: Bekir Bey, 53 yıl ve 25 yıl sigorta süresiniz ve 5,600 gün prim alırsınız. Bu durumda yaş hariç tüm şartları yerine getirmişsindir. Yeni EYT kanunu çalışma tarihinizdeki kanuna dayanıyorsa, 55 yaşına girmediğiniz, ancak 25 yıl boyunca erkekler için sigortalı olduğunuz ve en az 5.000 gün priminiz olduğu için emeklilik hakkınız olabilir.

***

Soru: 1998'den beri özel bir bankada çalışan ve işimden istifa eden tek bir EYT'im çünkü yaş dışında her koşulla karşılaştım. Ölen babamdan bir yetim aylığı için başvurursam sağlık hizmetinden faydalanabilir miyim? Mehtap Çalişkan ile doğrudan iletişime geçin

Cevap: Yetim aylığı olan çocuklar Bayan Mehtap, SGK genel sağlık sigortasından yararlanabilir.

Kaynak

Post a Comment

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

Daha yeni Daha eski