Lenovo Vibe P1 Teknik İnceleme




Lenovo Vibe P1 Teknik İnceleme

Lenovo'nun batarya ömrüyle birçok iddialı modeli VIBE P1

Cep telefonlarının en kocaman handikabı durumda olan batarya geçerliliği, üyeler aracılığıyla çeşitli yöntemlerle aşılırken, tabiki üreticiler de bu konu üstünde birçok kafa patlatıyor. Daha minik bataryalarla şimdikinden daha uzunca batarya geçerliliği amaçlı bir müddet daha beklememiz gerekmektedir. Fakat Android Işletim Sistemi 6.0 Marshmallow güncellemesi ile iştirak eden Doze modu ile birlikte batarya ömrünün daha idareli kullanımının, bir nebze de olsa gsm telefonlarına yepyeni bir nefes getirdiği açık. Diğer taraftan gsm telefonu üreticileri her modelde olmasa da bir takım modellerinde, özellikle uzunca batarya geçerliliği talep eden kullanıcılara yönelik çalışmalar inşa ediyor. Bunlara Lenovo'nun 4000 mAh'lik bataryasıyla tanıtılan P70 modeli bir misal. Bu Sabah elimizdeki modelse, tekrardan Lenovo'nun bu akımını izleyen bir gsm telefonu. Lenovo'nun VIBE serisi altında sunduğu P1 modeli, 5000 mAh bataryasıyla batarya geçerliliği ile ilgili fazlasıyla saldırgan bir gsm telefonu. Peki, detaylarında neler gizliyor?

Tasarım


Elimizdeki telefon, boyutlarıyla phablet kategorisine giriyor. 5.5 " ekranın sahibi durumda olan telefon, böylelikle kocaman ekranlı bir gsm telefonu arayanlara hitap etmekte. Kasa yapısı bakımından ön yüzden bakıldığında alttaki fizyolojik butonuyla birlikte Samsung Note 5'e aynı bir yapıda durumda olan telefon, ekran -gövde oranıyla yüzde 72 civarında. Bu oranıyla bundan önce analiz imkanı bulduğumuz aynı ekran boyutlu Asus ZenFone Selfie modelinden daha kullanılabilir bulduğumuzu bu noktada söyleyebiliriz. Çünkü o telefonda ekran -gövde oranı yüzde 68'lerde. Sadece bununla değil, VIBE P1 ebat ve ağırlığıyla da 5000 mAh'lik batarya oranı göz önüne alındığında gayet mantık tasarlanmış. Telefonun kalınlığı 9.9 mm, kilosu ise 189 gr. Evet, birazcık kalın ve ağır diyebiliriz, fakat tekrardan aynı ekran boyutlu ZenFone Selfie ile kıyaslayacak olursak, 3000 mAh'lik bir bataryayı üstünde taşıyan ZenFone Selfie'nin 10.9 mm'lik kalınlığı karşısında, öyle ki Asus çalışanlarına ders verir bir kasa yapısı meydana koyuyor VIBE P1,

VIBE P1'nin arka yapısı alüminyum bir gövdeden meydana geliyor. Böylelikle elde gayet iyi bir duygu bıraktığını söyleyelim. Anında Hemen yekpare gözüken kasa, esasında üst kısımdan bir tırnak yöntemiyle açılıyor ve açılan bu kısımda SIM kart slotlarıyla microSD kart yuvasını gizliyor. Bu kapağın oldukça iyi gizlendiğini ifade etmek gerek. Çünkü önce etapta SIM kartınızı nereye takacağınızı tanımlamak amaçlı telefonu birden çok defa yakından incelemek zorunda kalıyorsunuz. Bunu beğendik, fakat açılan kapağı takarken temkinli olmakta yarar var. fazla baskı yapar ve hatalı takmaya çalışırsanız kapak kenarlarındaki tırnakları kırabilirsiniz.

Telefonun arka yüzünde ortalanmış bir biçimde kamerayı ve anında altında flaşı görüyoruz. Onun altında NFC logosu ve onun da altında VIBE logosunu görüyoruz. Telefonun en altında ise Lenovo ve standart logoları bulunuyor. Bu logoları bir takım modellerde oldukça iyi kamufle edilmiş biçimde görüyorken, bir takım modellerde de VIBE P1'deki benzeri gayet seçilir biçimde görüyoruz. Kamufle edilmiş olması şüphesiz çok daha iyi.
cihazın ön yüzüne dönecek olursak, ekranın anında altında fizyolojik bir buton şuanki. Bu buton bununla birlikte parmak izi sensörü olarak çalışıyor. Bundan az daha sonra daha ayrıntılı olarak bahsedeceğiz. Sağ ve sol yakınında ise kapasitif Android Işletim Sistemi tuşları şuanki.

VIBE P1'in sağ kenarında kuvvet ve ses butonları bulunuyor; üst kısımda kulaklık, alt kısımda microUSB ve hoparlör mazgalları şuanki. Sol yana baktığımızda ise burada bir anahtar görüyoruz. Tekrardan bundan incelememizin ilerleyen adımlarında bahsedeceğiz.

Ekran


VIBE P1'in ekranının 5.5 " boyutunda meydana geldiğini söylemiştik. Bu büyüklükte bir ekranın bizce en azından Full HD görüntü vermesi gerekir ki VIBE P1'de de Full HD çözünürlük bizleri karşılıyor. IPS panelin kullanıldığı ekran, böylelikle 178 dereceye civarı geniş görüş açısı sunuyor. Bununla Birlikte renklerin doygunluğu ve canlılığı da gayet memnun edici. Piksel yoğunluğu, VIBE P1'in ekranının 401 ppi piksel yoğunluğunda. Bu anlamda bundan önce incelediğimiz ve VIBE P1 benzeri orta -üst segment çizgisinde olan Vodafone Smart 6 ile eşdeğer. Tekrardan bu çizgide yer alan ceplerden durumda olan fakat 5 inçlik bir ekranın sahibi durumda olan One A9'un ise 441 ppi seviyesinde meydana geldiğini da söyleyelim.

Ekran, görüntü anlamında gayet memnun edici görünüyor. Bununla Birlikte korunma anlamında da Gorilla Glass atlanmamış; telefon Corning Gorilla Glass 3'le korunuyor. Ekrana yönelik tek eleştirimiz ise farklı gsm telefonlarıyla yan yana koyduğunuzda fark edebileceğiniz beyaz dengesi. VIBE P1'i Galaxy Note 5 ve Nokia Lumia 830 ile yan yana koyduğumuzda beyazın sarıya çaldığını görebiliyoruz, fakat yalnız başına bunu fark etmeniz belli bir müddet kolay değil.

Çok uzun süren batarya ömrü


VIBE P1'in en kocaman fark yaratan noktası şüphesiz geniş bataryası. Telefonda tam 5000 mAh'lik bir batarya bulunuyor. Bununla birlikte gsm telefonunu uzunca süreler kullanmak isteyenlerin bakması gereken durumda olan önce modellerin başına yerleşen VIBE P1, bununla birlikte hızlı şarj özelliğinin de sahibi. Yaklaşık 45 saatlik konuşma ömrü ve 600 saat civarı bekleme ömrü sunan telefon, bununla birlikte hızlı şarj özelliğini de destekliyor.

VIBE P1'in bu geniş bataryasını ölçümlemek amaçlı tabiki hem bir sentetik hem bir gerçek zamanlı testler uyguladık. İlk etapta Geekbench batarya testi sonucunu paylaşacak olursak, telefondan aldığımız sonuç şu ana civarı karşılaştığımız en iyi sonuç oldu. Bataryasını yüzde 100'den 10 saat 13 dakikada boşaltan telefon, en yakın rakibi HTC One A9'un batarya ömrünü ikiye katlamayı başardı.



Ayrıca, tam ekran parlaklığında ve ağ bağlantısı kapalıyken gerçekleştirdiğimiz test senaryosunda, 90 dakikalık Full HD videoyu sadece yüzde 8'lik bir şarj dilimi harcayarak izleten VIBE P1 çok çarpıcı bir sonucu imza atmayı başardı. Bunun için yönelik kısa bir matematik hesabıyla 90 dakikalık Full HD bir videoyu bataryanın yaklaşık yüzde 96'lık bölümünü harcayarak 12 defa izletebilecek durumda olan VIBE P1, bu skorla totalde 1080 dakika, başka bir deyişle 18 saat civarı video oynatımı gerçekleştirebiliyor.

VIBE P1'in bataryaya yönelik sunduğu tek avantaj bu değil. Bunun yakınında telefonu aynı bir mobil şarj elde etmek benzeri kullanmak da olanaklı. Telefonun kutu içeriğinde getirilen bir USB aparatıyla telefonu bir mobil şarj istasyonuna dönüştürebiliyor ve bataryayı öteki cihazlarınızla paylaştırabiliyor.



İncelememizin tasarım kısmında değindiğimiz, VIBE P1'in sol kenarındaki anahtar da tekrardan batarya ömrünü geliştirmeye yönelik bir farklı eklenti. Bu anahtarı açarak telefonu kudretli kuvvet tasarruf moduna alabiliyorsunuz. Örnek Olarak şarj yüzde 87'deyken bu moda aldığımızda, tam 68 saat 09 dakikalık batarya geçerliliği sunduğunu gördüğümüz VIBE P1, bu modda tabiki kısıtlı bir kullanım sunuyor. Sadece telefon, ileti ve birden çok temel fonksiyonu bu ekrandan seçebiliyorsunuz. Telefon bunun dışında ayarlar kısmından erişebileceğiniz daha hafif bir kuvvet koruma modu da sunuyor tabiki.

Önemli özellikler


VIBE P1'in teknik kadro ve kamerasına geçmeden önce birden çok özellikten daha bahsetmek talep ediyoruz. VIBE P1'in parmak izi sensörü olduğundan bahsetmiştik. Parmak izi sensörü gayet etkili biçimde çalışıyor. Ayarlar menüsünden erişebileceğiniz parmak izi menüsüne parmak izinizi kolaylıkla tanımlayabiliyorsunuz. Birden Çok saniye içerisinde işlemi tamamlayabiliyorsunuz. Sonrasında telefonu açmak amaçlı de parmağınızı kolaylıkla sensöre okutmak olanaklı. Bu işlemi çeşitli açılardan denediğimizde de gayet iyi sonuç aldığımızı da bu noktada söyleyelim.

Bir öteki önemli özellik ise VIBE P1'in bağlantılarına yönelik. Telefonda NFC desteği olduğundan bahsetmiştik. Bunun Için ayrıyeten 802.11ac Wi-Fi ağ standardını desteklediğini de ifade etmek gerek. Bununla Birlikte bir öteki önemli nokta ise şüphesiz 4G desteği. Bilindiği benzeri nisan ayı içinde ülkemizde de 4G ağlara erişmek olanaklı olacak. Bu anlamda VIBE P1, burada da son zamanda piyasaya çıkan birçok telefondan geri kalmıyor.

VIBE P1'e ilişkili olarak bir öteki anahtar özellikse çift SIM kart desteği sunuyor olması. Evet, eğer iki adet SIM kartına sahipseniz, VIBE P1'le iki SIM kartınızı da aynı zamanda kullanabilmeniz olanaklı.

Teknik kadro ve performans


Sıra geldi VIBE P1'in teknik kadrosuna ve aldığımız performans neticelerine. VIBE P1, teknik kadrosuyla orta -üst segment içinde olan bir gsm telefonu modeli. Android Işletim Sistemi 5.1 Lollipop işletim sistemini kullanan telefon, yetkililerden aldığımız verilere yönelik çok geçmeden 6.0 Marshmallow güncellemesi de alacak. Böylelikle kullanıcıların belki de gsm telefonu satın almadan önce kafasındaki en kocaman soru işaretlerinden bir tanesini kaldıran Lenovo, VIBE P1'de Snapdragon 615 işlemciye yer vermiş. 8 çekirdekli işlemcisiyle bir.5 GHz'lik ve bir.0 GHz'lik Cortex-A53 yongalarını bir araya getirildiği telefon, 2 GB RAM'le destekliyor. İşlemciyle birlikte iştirak eden Adreno 405 grafik ünitesi de üst kısmına düşen işi iyi biçimde mahaline getiriyor. Dahili kapasite ise 32 GB olarak tutulmuş. Depolama kapasitesinde farklı bir seçenek yok, fakat tabanın 32 GB'da tutulmuş olması sevindirici. Dileyen üyeler bu alanı microSD kartla 128 GB daha genişletebilirler.

VIBE P1'le aldığımız test neticelerine gelince anında test sonuçlarımızı paylaşalım. AnTuTu Benchmark testinde 35553 skorunu alan VIBE P1, burada son dönemin orta -üst segment çizgisinde yer alan telefonlar içinde orta sıralarda bulunuyor. Birbirine yakın neticeler içinde ise zirvede HTC One A9'u görüyoruz.




Yine işlemciyi temel alan CPU Prime Benchmark'a geldiğimizde 11221 puanını aldığını gördüğümüz VIBE Pbir, burada da ZenFone Selfie ile rekabet halinde, fakat Huawei P8 Lite'ı arkada bırakmayı başarıyor.



Grafik testlerine geldiğimizde VIBE P1'in 3DMark Benchmark testinde üç skorla da ZenFone Selfie'yi arkada bıraktığını ve Turkcell T60 ile HTC One A9'la rekabete girdiğini görüyoruz. Bununla Birlikte telefona uyguladığımız Epic Citadel testinde de Full HD çözünürlükte 59.5 FPS aldığının bilgisini de verelim.



Son olarak Geekbench 3 testine geldiğimizde burada da gerekliliği iyice zorlayan VIBE P1bitiminde One A9'un sonrasında ikincilik koltuğuna oturduğunu görüyoruz. Telefon bu testte tek çekirdekte 679, çoklu çekirdekte ise 2889 puanını aldı.



Testleri bir kenara bırakıp günün bitiminde alacağınız performansı özetlememiz gerekirse, VIBE P1 orta -üst segment ceplerin birbirine yakın rekabeti içerisinde gayet olumlu bir performans meydana koyuyor. Özellikle fiyat -performans noktasında bakarsak VIBE P1'i fazlasıyla olumlu bulduğumuzu söyleyebiliriz.

Kamera


Son olarak geldik VIBE P1'in kamerasına... Bundan Sonra orta segment gsm telefonlarında anında hemen standart hale iştirak eden megapiksel sayılarını gördüğümüz VIBE P1, 13 megapiksel art kamera, 5 megapiksel ön kamerayı taşıyor. Kamera performansı olarak ve ek detaylar olarak rakiplerinden fark yarattığını ifade etmek kolay değil. Diğer taraftan tekrardan orta -üst segment çizgisinde olan One A9'la kıyasladığımızda, One A9'un kamerasını daha başarılı bulduğumuzu da söyleyebiliriz. Bununla Birlikte o telefonda olan Hyperlapse ve ağır çekim modu benzeri özelliklerin bu telefonda var olmadığını da söyleyelim. Tabiki fiyat olarak VIBE P1 daha avantajlı fakat bu tür eksiklikleri.

VIBE P1 kamerasıyla fena neticeler vermiyor. Iyi kareler yakalamak olanaklı. HDR, panorama ve otofokusun bulunduğu telefon Full HD video kaydı da yapabiliyor. Fakat optik imaj sabitleyicinin var olmadığını söyleyelim.

Arka kameraya ilişkili olarak bir öteki özellik ise şüphesiz çift tonlu LED flaşın bulunması. Bu sayede ışığın yetersiz meydana geldiği noktalarda daha doğal renklerde resim çekebilen telefon, ön kamerasıyla da ortalama fotoğraflar çekiyor.

Lenovo VIBE P1 Teknik Özellikleri
Ürün Modeli Lenovo VIBE P1
Ürün Türü Cep Telefonu
Üretici Lenovo
Firma Lenovo Türkiye     (216) 570 01 00
İşletim Sistemi Android 5.1
İşlemci Qualcomm Snapdragon 615
Çekirdek (CPU) 8
İşlemci Hızı bir.5 GHz
Ekran Teknolojisi IPS
Ekran Boyutu 5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü 1080 × 1920 px
Grafik İşlemci Adreno 405
Bellek (RAM) 2 GB
Dahili Depolama 32 GB
Arttırılabilir Depolama 128 GB
Ön Kamera 5.0 MP
Arka Kamera 13 MP
Çift Hat Var
Wi-Fi Var
NFC Var
GPS Var
LTE (4G) Var
HDMI (MHL) Yok
Bluetooth Var
FM Radyo Var
Bekleme Süresi 648:00 saat
Konuşma Süresi 49:00 saat
Boyutlar 75 × 152 × 9.9 mm
Ağırlık 189 gr.

Alternatifleri

Lenovo VIBE P1'e alternatif olarak Casper VIA V9'u da yakından inceleyebilirsiniz. Telefon özellikle fiyat -performans olarak iyi seviyede.

Harika batarya ömrü
Bataryayı paylaşabilme
Üstün kuvvet koruma modu
Başarılı performans
Uygun fiyat
Temalarla kişiselleştirme seçenekleri
Parmak izi sensörü
Kamera arabirimi zayıf
Optik imaj sabitleyici yok
Hoparlörlerin ses performansı
Nispeten kalın ve ağır
Özetle
Sonuç olarak VIBE P1, özellikle uzunca batarya ömrüyle çeken bir gsm telefonu modeli. Orta -üst segment çizgisinde performansıyla da iyi bir model olmayı muvaffak olan telefonun en kocaman handikaplarını tabiki geniş bataryası nedeniyle kalınlığı ve kilosu oluşturuyor. Kameralarıyla ortalarda izliyen telefon, parmak izi sensörü sahibi olması ve diğer taraftan mobil şarj elde etmek benzeri kullanılabilmesiyle de çeşitli noktalarını oluşturuyor. Telefonu genellikle beğendik, batarya performansıyla ise çok beğendik. Özellikle bir gsm telefonundan uzunca batarya geçerliliği almak istiyorsanız Lenovo'nun VIBE P1 modelini yakından görmeden geçmeyin deriz. Telefon, fiyatıyla da iyi bir seviyede duruyor. Şu an VIBE Pbir'i piyasada 1299 TL fiyata inceleyebilirsiniz.

Kimler Almalı
Lenovo VIBE Pbir, özellikle bir gsm telefonunda uzunca batarya geçerliliği görmek talep eden kullanıcıların kesin olarak görmeleri gereken durumda olan bir telefon olmuş.

Post a Comment

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

Daha yeni Daha eski