Konuşmak ve topluluk içinde sunum yapmak çoğu insana gerginlik veren bir durumdur. Birçok insanın bile korku dolu bir rüyası olabilir. Başarılı veya ünlü olsalar bile, kalabalığın önünde konuşmaktansa arkalarında saklanan insanların sayısı oldukça yüksektir. Bu nedenle, konuşma becerilerini geliştirmek için 10 yol listeledik…

1. Gerilim normal. Öncesinde pratik yapın ve hazırlanın.Tüm insanlar, konuşma sırasında kalp atışlarının artması ve el titremesi gibi bazı fizyolojik reaksiyonları hissederler. Bu duyguları, kötü performans sergileyeceğiniz veya kandırılacağınız hissi ile ilişkilendirmeyin. Bazı duygular iyidir. Terli adrenalin ayrıca sizi daha uyanık ve en iyi performansınızı vermeye hazır hale getirir. Kaygıyı yenmenin en iyi yolu hazırlanmaktır. Notlarınızı birkaç kez gözden geçirmek için zaman ayırın. Konuşmanızı hazırlarken çok fazla pratik yapın. Kendinizi videoya çekin veya performansınızı eleştirmek için bir arkadaş edinin.

2. Kitlenizi Tanıyın. Sohbetlerin seninle değil, onlar hakkında olduğunu da unutma. Buna göre konuşmanıza odaklanın. Mesajınızı yazmaya başlamadan önce, mesajın kimin için olduğunu düşünün. Kitleniz hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin. Bu, seçtiğiniz kelimeyi, bilgi seviyesini, organizasyon düzenini ve motivasyonel ifadeyi tanımlamanıza yardımcı olacaktır. Konuşmanızı kitlenizin geçmişine ve ilgi alanlarına uyarlayın. İşleri basitleştirin ve gereksiz ayrıntı vermeyin. Temanıza ve asıl amacınıza bağlı kalın.  3 ila 5 ana noktadan fazlasına sahipseniz, görüşmenizdeki bilgiler muhtemelen çok fazladır.

3. Hedefinize ulaşmak için materyalinizi en etkili şekilde düzenleyin. Konuşmanız için bir çerçeve oluşturun. Konu, genel amaç, özel amaç, merkezi fikirler ve ana noktaları yazınız. İlk 30 saniyede izleyicinin dikkatini çektiğinizden emin olun

.4. Geri bildirimleri takip edin ve konuşmanızı uyarlayın. İzleyiciye odaklanın. Tepkilerini ölçün, mesajınızı ayarlayın ve esnek kalın. Hazır bir konuşma yapmak, en sadık izleyicilerin bile dikkatlerini kaybetmelerine neden olur.

5. İzleyicilerle konuş. Bir podyumun arkasına saklanma. İzleyicinin sizi görebileceği bir yerde durun ve onlarla doğrudan konuşun. Tahtaya yazmanız veya slaytı göstermeniz gerekirse, arkası dönerken konuşmayı bırakın, sonra devam edin. Slaytla değil, izleyiciyle göz temasını koruyun. Bazı konuşmacılar, konuşmaları sırasında odadaki farklı alanlarda izleyicilerden birkaç kişiyi seçmek istiyor. Bu yöntemi deneyebilirsiniz.

6. Kişiliğinizi gizlemeyin.Kendi olun. Hiçbir tür kişiyi veya kişiyi kopyalamayın. Eğer kişiliğiniz parlarsa daha iyi bir güvenilirlik sağlayacaksınız ve izleyicileriniz sizi gerçek bir insan olarak göreceklerdir.


7. Mizah kullanın, hikayeler anlatın ve etkili bir beden dili kullanın. Sunumunuza komik bir anekdot ekleyin ve izleyicilerinizin dikkatini kesinlikle çekeceksiniz. Seyirciler genellikle bir sohbetteki kişisel dokunuşları sever. Bir hikaye bunu sağlayabilir. Ayrıca dolaşıp el hareketlerini de kullanabilirsiniz. Coşkunuz bulaşıcı olacaktır. Beden dilinizi sohbete ekleyin. Yüz ifadeleri coşku veya üzüntü gösterebilir; vücut hareketleri konunun boyutunu gösterebilir veya önemli bir noktaya vurgu yapabilir.

8. Gerekmedikçe hazır metni okuyun. Doğal konuşmanızı bir başlıktan aktarın. Bir metinden veya slayttan okuma kişilerarası bağlantıyı keser. İzleyiciyle göz temasını koruyarak kendinize ve mesajınıza odaklanın. Hafızanızı yenilemek ve konuşmaya devam etmek için yalnızca kısa bir çizim veya başlık kullanılabilir.

9. Konuşmanızın başlangıcına dikkat edin. Dinamik olun, giriş yapın ve kapanış yapın. Başladığımız bir sohbet “Seninle X hakkında konuşacağım bugün çok tanıdık ve sıkıcı. Bunun yerine, şaşırtıcı bir istatistik, ilginç bir madde ya da kısa bir alıntı kullanın. Konuşmanızı, izleyicilerinizin hatırlayacağı bir özet ve güçlü bir cümle ile sonlandırın.

10. Konuşmayı zamanında bitir. Konuşmanın sonunda bir kişinin söylediğini duydun mu, iniz Başka bir 15 dakika daha devam edebilir misin? Bu nedenle, izleyicilerinizi zamanında eve ve konuşmanızın net bir mesajıyla gönderin. Sorular için zaman ayırmayı unutma.

Post a Comment

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

Daha yeni Daha eski