Yanık Tedavisinde İlkyardım Nasıl Yapılmalıdır





Yanık Tedavisinde İlk yardım Nasıl Yapılmalıdır?



Herkes tarafından bilinmekte olan ama başına geldiği vakit ne yapılacağı bilinmeyen konumuz yanıklarda ilk yardım nasıl olmalıdır konusudur.

Yanıklar sıcaklık, cereyan ve sıcak su yanıkları olmak amacıyla 3 pozisyonda meydana çıkmaktadır.

Yanıklar 3 derece olarak değerlendirilir. Bunlar;


  1. 1.derece yanıklar: Deride sadece en üstteki tabaka zedelenir. Kızarıklık, gerginlik ve ağrı görülür. Örnek: güneş yanıkları.
  2. 2.derece yanıklar: Derinin üst ve değişim gösteren oranlarda aşağı bölümünün etkilendiği yanıklardır. Kızarıklık, gerginlik, ağrıma ve su toplaması (bül) görülür.
  3. 3-derece yanıklar: Bütün deriyi kapsayan; deri altı dokularına, derin dokulara ve üstelik kemiklere civarı erişen yanıklardır. Deri kuru kayış benzeri olabilmektedir ya da nitelik değişikliği  görülebilir (kömür benzeri, beyaz ya da kahverengi olabilmektedir ). Kuvvetli yanıklarda, yüzeysel hudut uçları ve kan damarları zedeleneceği amaçlı yanık meydanda duygu kaybı olabilmektedir, bunun için karşın etraftaki ek olarak az yanmış meydana gelen doku fazla ağrılı olabilmektedir.


Yanıklarda ne yapmalıyız.?



1. derece yanıklarda
* HIÇBIR VAKIT yoğurt, salça, diş macunu, zeytinyağı vb. bir şeyler sürülmez !

* En az 10 dk sıcak olmayan soğumuş suya tutulur.

* Gerginliği azaltmak amacıyla yağlı krem ya da ağrısını almak ve gerginliği azaltmak amacıyla yanık merhemi sürülebilir.

* Kapsamlı yanıklarda, birey bizzat içebilecek vaziyetteyse bol sıvı/akışkan içirilir.
derece yanıklarda iyileştirme bir. derece yanıklarla tek fark yoktur. İlave olarak; büller HIÇBIR VAKIT PATLATILMAZ !. Gerekiyorsa hastaneye götürülerek  steril şartlarda pansuman yaptırılır. Şayet bu kapsamlı tek sahası kapsıyorsa, üstteki deri HIÇBIR VAKIT SOYULMAZ ! Şayet patlamışsa, o vakit içerisinde bulunan sıvı/akışkan boşaldıktan ek olarak sonra o bölüm antiseptikle silinip üstünde steril gazlı bez ile kapatılıp sargı beziyle sarılır. Çünkü flaster yanıklı dokuyu zedeleyebilir. derece yanıklarda hastanın kesinlikle tek yanık merkezine ya da hastaneye götürülmesi gereklidir. Hasta Kişinin bilinci yerinde ise (bizzat içebilecek durumda) ise bol sıvı/akışkan içirilir. IÇKILI ve ASİTLİ içecekler İÇİRİLMEZ!

* Açık yanık yarası gökyüzü ile temas ettiği müddetçe ağrıya sebep olacağından, yaranın anında gökyüzü ile teması kesilmelidir, bunun amaçlı yara nemli steril gazlı bez ile kapatılır. Böylelikle enfeksiyondan da savunmuş olabilir.

Post a Comment

Yorum yapmayı unutmayın lütfen, yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka konu ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz

Daha yeni Daha eski